soa test misvattingen man kijkt verward

6 Misvattingen over SOA’s

Een goede seksuele gezondheid behoeft juiste informatie over seksualiteit. Er zijn tal van fabeltjes rondom seksuele aandoeningen (SOA’s)  die rond gaan. Hier zullen we veelvoorkomende misvattingen over SOA’s ophelderen en aangeven wat wel en niet juist is.

Misvatting #1: Je kunt GEEN SOA krijgen van orale seks

Je kunt een SOA oplopen van onbeschermd oraal contact. Zowel voor degene die orale seks heeft gegeven als voor degene die orale seks heeft ontvangen. Het contact tussen beschadigd mondslijmvlies (aften, wondjes, zweertjes, tandvleesontsteking) en genitale wonden of menstruatiebloed verhoogt voornamelijk de besmettingskans. Gebruik daarom bescherming bij orale seks om dit risico te vermijden.

Misvatting #2: De pil beschermt tegen SOA’s

De pil biedt geen bescherming tegen SOA’s. De pil voorkomt een zwangerschap. Door veilig te vrijen met een condoom voorkom je het oplopen van een SOA. Behalve tegen het oplopen van een SOA beschermt een condoom ook tegen een zwangerschap.

De veiligste manier om te vrijen is de “double Dutch-methode” waarbij naast de pil ook een condoom wordt gebruikt.

Misvatting #3: Als je een keer een SOA hebt gehad, dan krijg je het nooit meer

Van een SOA wordt je niet immuun of onvatbaar. Je kunt dus opnieuw besmet worden met een SOA, dit geldt met name voor Chlamydia en Gonorroe. Indien je besmet bent met HIV of herpes draag je dit virus levenslang bij je.

Ook nadat je een keer een SOA hebt gehad blijft het belangrijk om jezelf te beschermen en een SOA-test te laten uitvoeren na risicovolle seks en/of klachten.

Misvatting #4: Als je geen klachten heb, dan heb je ook geen SOA

Seksuele overdraagbare aandoeningen geven niet altijd klachten. Je kunt dus een SOA hebben zonder dat je er iets van merkt. Onbehandelde SOA kunnen op latere termijn ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken voor zowel mannen als vrouwen.

Daarnaast ben je extra vatbaar voor andere SOA’s. De enige manier om zeker te weten of je al dan niet besmet bent, is door je te laten testen. De meeste SOA’s zijn goed te behandelen als je op tijd bent. Voor chlamydia en gonorroe gaat dat middels antibiotica.

Weetje: Bij een infectie met chlamydia heeft 70-90% van de vrouwen geen klachten, bij mannen is dit 50%. (bron: LCI).

Misvatting #5: Je kunt een SOA krijgen via de WC-bril

Een SOA kun je niet oplopen via een (vieze) WC-bril. Een SOA loop je op via seksueel contact, waarbij er direct contact is tussen de slijmvliezen en lichaamsvloeistoffen.

Uitleg: SOA’s worden door bacteriën, virussen of parasieten veroorzaakt. Deze bevinden zich in slijmvliezen (mond, anus, vagina, penis), bloed, sperma en vocht (of afscheiding) van de penis en de vagina. Bij directe contacten tussen de slijmvliezen en lichaamsvloeistoffen ( onderling) ontstaat er een kans op besmetting.

Hoe hoog die kans is hangt van meerdere factoren af zoals het type seksueel contact, de frequentie van het seksueel contact en de besmettelijkheid van de SOA.

Misvatting #6: Een koortslip is alleen besmettelijk bij een uitbraak

Een koortslip is ook besmettelijk als er geen symptomen zijn, maar de kans is wel aanzienlijk kleiner dan bij een uitbraak.

Uitleg: Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus. Het virus zit in het vocht van de blaasjes op de huid of in de mond. De kans op overdracht is het grootst wanneer er blaasjes zijn. De besmetting wordt veroorzaakt door direct contact met het vocht uit deze blaasjes.

Gebruik daarom eigen bestek, kopjes en lippenbalsem. Indien er geen blaasjes zichtbaar zijn is overdracht ook mogelijk, maar aanzienlijk minder.

Bronnen: Soaaids.nlLCI

Waarom StadsKliniek?

  • Anoniem.
  • Geen wachttijd.
  • Uitslag volgende werkdag.
  • Ook in de avond en in het weekend.
  • Ook voor SOA behandelingen.
  • BIG-Geregistreerde artsen.
  • Test samen met je partner.

Heb je een vraag?

Neem dan contact op via telefoon, email of WhatsApp.

Wij zullen je dan direct verder helpen.