Anonieme afspraak maken

Hoe werkt een Soa test bij onze kliniek?

Tijdens jouw vertrouwelijke gesprek met onze soaspecialist wordt bepaald welke soa test gedaan moet worden. Dit is afhankelijk van het risico dat je gelopen hebt, hoe en met wie je onbeschermd sekscontact hebt gehad (met een vrouw, een man of beiden).

De soa’s  gonorroe en chlamydia kunnen betrouwbaar worden getest vanaf 10 dagen na het seksueel contact en bevinden zich lokaal (vagina/plasbuis/anus/keel).  Bij mannen worden deze soa’s door middel van een urinetest vastgesteld. Daarom is het belangrijk drie uur vooraf aan de afspraak niet meer te plassen. Je mag ook ochtendurine opvangen in een schoon flesje of potje en meenemen naar je afspraak. Begin met plassen in het potje of flesje, in de eerste straal zitten de meeste deeltjes. Een kleine hoeveelheid is voldoende (shotglaasje / espressokopje).

Vrouwen hoeven niet te plassen. De test wordt afgenomen met een wattenstokje dat je zelf kunt gebruiken om vocht uit de vagina af te nemen. Je kunt er ook voor kiezen om dit door onze arts te laten doen. Een anale swab mag je ook zelf afnemen, de arts geeft je hierover instructies. De keelswab wordt door de arts afgenomen.

De soa testen op syfilis, hiv en hepatitis worden uitgevoerd via bloedonderzoek. Dit betekent dat er bloed wordt afgenomen uit je arm voor labonderzoek.

Alle afgenomen monsters worden in het lab onderzocht en de uitslag wordt binnen 1 werkdag bepaald en bekend gemaakt.

Afrekenen kan per pin of contant. Voor een volledig overzicht van de prijzen klik hier