Helicobacter pylori/maagzweer
Vandaag getest, morgen de uitslag.
- Geen wachttijd.
- Persoonlijk advies over de uitslag
- Klinieken in 8 steden.
- BIG-Geregistreerde artsen
- Ook in de avond en in het weekend
De maag/maagzweer
De maag is een essentieel onderdeel van ons spijsverteringskanaal. De binnenkant van de maag is bedekt met een dikke slijmvlieslaag. Klieren die zich in deze laag bevinden, produceren maagsap. Het maagsap bestaat, onder andere, uit maagzuur en spijsverteringsenzymen. Het maagzuur doodt vele bacteriën die we met ons voedsel binnenkrijgen en activeert de spijsverteringsenzymen. Onder de slijmvlieslaag zit een laag met zenuwen en bloedvaten. Als er een wondje is ontstaan in de dikke slijmvlieslaag van de maag of het eerste stukje van de dunne darm, de twaalfvingerige darm, kan een maagzweer ontstaan. Het maagzuur dat door de maag geproduceerd wordt, kan dan direct in contact komen met de zenuwen die zich onder de slijmvlieslaag bevinden, welke pijnklachten kunnen veroorzaken.
Wat is Helicobacter pylori
De Helicobacter pylori, afgekort H. pylori, is een bacterie die in het slijmvlies van de maagwand kan leven. De H. pylori kan dus, in tegenstelling toch vele bacteriën, in het zure milieu van de maag overleven. Besmetting met H. pylori vindt plaats via de orale weg van mens op mens. De bacterie kom overal in de wereld voor. In ontwikkelingslanden komt een infectie met deze bacterie echter veel meer voor (tot 90% van de bevolking) dan in westerse landen (tot 20% van de bevolking). In 1982 ontdekten, onder andere, de Australiërs Barr Marshall en J. Robin Warren dat deze bacterie een erg belangrijke rol speelt bij het ontstaan van een maagzweer. Bij ongeveer 20% van de personen met een H. pylori infectie treedt er ooit een maagzweer op. Daarnaast kan er ook een maagontsteking (gastritis) ontstaan en in sommige gevallen maagkanker (0,1-3%) veroorzaken. De aanwezigheid van H. pylori is geassocieerd met atrofie, oftewel het dunner worden, van het maagslijmvlies (geschat risico 1% per jaar). Verondersteld wordt dat atrofische gastritis door verandering van de maagcellen kan overgaan in maagkanker. Het risico op atrofie kan worden verkleind door het verwijderen van de H. pylori bacterie met behulp van antibiotica.
Prevalentie Helicobacter pylori
Helicobacter pylori infecties komen in de hele wereld erg veel voor. De prevalentie van H. pylori-in de algemene Nederlandse bevolking is ongeveer 20%. Bij personen met maagklachten is de prevalentie ongeveer 30-35%. Dit kan verder oplopen tot 75% bij personen met maagklachten uit mediterrane landen, Oost-Europa, Midden-Oosten, Azië, Afrika, Midden- en Zuid-Amerika.
Klachten bij een Helicobacter pylori infectie
De meerderheid van personen met een H. pylori infectie heeft geen klachten. Het is niet duidelijk waarom sommige mensen die besmet zijn wel klachten (of zelfs een maagzweer) krijgen en anderen niet. Mogelijk spelen erfelijke factoren daarbij een rol. De meest voorkomende klachten bij een H. pylori infectie zijn (vage) pijn in de maagstreek, misselijkheid, opgeblazen gevoel, gebrek aan eetlust en soms braken.
Wanneer testen?
Deze test kan bij maagklachten uitgevoerd worden om de bacterie H. pylori als oorzaak van de klachten aan te tonen dan wel uit te sluiten. De voorkeur heeft echter om een fecestest, oftewel een ontlasting onderzoek uit te voeren. De fecestest is namelijk betrouwbaarder dan het bloedonderzoek. Maak voor een fecestest een afspraak bij de huisarts. De test kan tevens uitgevoerd worden om te bepalen of de antibiotica behandeling voor een H. pylori effectief is geweest. Hierbij is het advies om te wachten tot minimaal 6 maanden na de antibiotische behandeling.
Wat wordt er getest bij een Helicobacter pylori/maagzweer onderzoek
Bronnen
- https://www.mlds.nl/kanker/wetenschappelijk-onderzoek/onderzoeken-welke-testen-het-meest-betrouwbaar-zijn-voor-het-opsporen-van-de-helicobacter-pylori-infectie-hp-infectie/
- https://www.bloedwaardentest.nl/helicobacter-pylori-bloedonderzoek.html
- https://cancer-code-europe.iarc.fr/index.php/nl/12-manieren/vaccinatie-en-infecties/andere-met-kanker-in-verband-gebrachte-infecties/helicobacter-pylori/3252-wat-is-helicobacter-pylori-en-wat-is-het-verband-met-maagkanker
- https://www.mmmig.nl/ziektebeelden/gastro-intestinaal/syndrome/helicobacter-pylori
- https://www.bloedwaardentest.nl/helicobacter-pylori-bloedonderzoek.html