Reuma

Vandaag getest, morgen de uitslag.

  • Geen wachttijd.
  • Persoonlijk advies over de uitslag
  • Klinieken in 8 steden.
  • BIG-Geregistreerde artsen
  • Ook in de avond en in het weekend

Wat is reuma? 

Reuma is een verzamelnaam voor aandoeningen die het ‘bewegingsapparaat’, aangaan met uitzondering van de aandoeningen veroorzaakt door een ongeval. Het ‘bewegingsapparaat’ bestaat uit gewrichten, spieren, pezen en botten. Dit zijn allemaal onderdelen die het bewegen van het lichaam mogelijk maakt. Bij sommige reumatische aandoeningen zijn ook de organen betrokken. Hierbij gaat het bijvoorbeeld over de longen, hart of nieren. Reumatische aandoeningen zijn niet leeftijd gebonden. Een op de negen mensen in Nederland heeft een vorm van reuma. Elke dag komen daar 700 mensen bij. Ongeveer 2 miljoen mensen leven dagelijks met pijn, stijfheid en vermoeidheid veroorzaakt door hun reumatische aandoening. De meeste vormen van reuma zijn goed te behandelen, maar nog niet te genezen. 

Groepen reuma

Er bestaan een paar grote groepen van reuma. Te weten:

  • Artrose, ook wel slijtage genoemd. Hierbij zijn het kraakbeen en bot van gewrichten betrokken. Bij artrose wordt het kraakbeen van je gewricht dunner en slechter van kwaliteit. Soms verdwijnt het helemaal, waardoor het onderliggende bot beschadigd kan raken of kan gaan vervormen. In Nederland hebben 1,26 miljoen mensen artrose in één of meerdere gewrichten. Dit maakt artrose de meest voorkomende vorm van reuma
  • Auto-immuunziekten/ontstekingsreuma. Het immuunsysteem valt hierbij het eigen lichaam aan waardoor ontstekingen in je gewrichten ontstaan. Enkele vormen zijn: reumatoïde artritis (RA), de ziekte van Bechterew en SLE (systemische lupus erythematodes).
  • Jicht. Hierbij ontstaan er te hoge urinezuurspiegel in het lichaam doordat  de stofwisseling in het lichaam niet goed verloopt. Hierdoor kunnen urinezuurkristallen ontstaan, die neerslaan in gewrichten.
  • Osteoporose. Hierbij neemt de massa van het bot af waardoor de sterkte van het bot afneemt. Het wordt ook wel botontkalking genoemd.Hierdoor ontstaat zwakke, breekbare botten
  • Weke delen-reuma. Dit zijn aandoeningen van spieren, pezen of slijmbeurzen. Fibromyalgie is de bekendste vorm

Klachten bij reuma

  • Pijn
  • stijfheid in gewrichten of spieren
  • vermoeidheid
  • moeite met bewegen
  • Dikke en warme gewrichten

Reuma verloopt vaak wisselend: de ene dag gaat het goed, maar de andere dag niet.

Welke reumatische bloedtesten kunnen bij de Stadskliniek uitgevoerd worden?

Bij het vermoeden op reuma kan er een batterij aan testen worden gedaan die allemaal op zichzelf staand niet kunnen leiden tot de diagnose reuma. Echter geven de verschillende testen samen wel degelijk een goed beeld en wanneer er sprake is van klachten die passen bij reuma kan hiermee de diagnose worden gesteld. In het uitklapmenu lees je meer over deze verschillende testen.

Wanneer testen

Het is aan te raden op bij klachten zoals hierboven aangegeven, de bloedtest te laten verrichten om een reumatische ziekte als oorzaak van de klachten aan te kunnen tonen dan wel uit te sluiten.

 

Wat wordt er getest bij een Reuma onderzoek

Het CRP (C-reactief proteïne) is een eiwit wat aangemaakt wordt in de lever als reactie op een infectie of ontsteking. Wanneer deze waarde verhoogd is dan betekent dit dat ergens in het lichaam een infectie of ontsteking actief is. De hoogte van de CRP waarde in het in het bloed geeft een indicatie van de ernst van de infectie of ontsteking. Bij reuma wordt het CRP met name gebruikt om het verloop van de reumatische ontsteking te volgen en niet om de diagnose te stellen.
De Anti-CCP is een autoantistof tegen het lichaamseigen eiwit CCP. Deze antistoffen kunnen al enige tijd aanwezig zijn in het bloed voordat er daadwerkelijk gewrichtsontstekingen ontstaan. Wanneer er anti-CCP aanwezig is in het bloed in combinatie met ontstekingen van de gewrichten, dan is de kans dat er sprake is van reumatoïde artritis (RA) groot, echter heeft meer dan de helft van de mensen met RA geen CCP-antistoffen, dus als de test binnen de referentiewaarden ligt en je hebt klachten, dan kan je alsnog de ziekte hebben.
De reumafactor (RF) is een autoantistof enig aanwezig in het bloed bij een groot deel van de mensen (80%) met reumatoïde artritis. Bij het overige deel wordt deze auto-antistof niet gevonden, echter hebben zij wel de lichamelijke klachten die passen bij de aandoening. Daarnaast kan RF aantoonbaar zijn bij andere infecties of reumatische aandoeningen en komt het eveneens voor in het bloed van gezonden mensen. Het past dus niet specifiek bij reumatoïde artritis.
De afkorting ANA staat voor antinucleaire antistoffen. Dit zijn autoantistoffen die zich richten tegen onderdelen van de eigen celkern. Als ANA aanwezig is in het bloed kan dit leiden tot het ontstaan van auto-immuunziekten, wat in feite een afweerreactie is tegen het eigen lichaam. De aanwezigheid van ANA in het bloed in combinatie met lichamelijke klachten kunnen een aanwijzing zijn dat de klachten worden veroorzaakt door een auto-immuunziekte, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. ANA kan namelijk ook aanwezig zijn als je geen auto-immuunziekte hebt.
Anti-ds-DNA (anti-dubbelstrengs DNA) zijn autoantistoffen die zich richten tegen het DNA in de cel. De hoeveelheid van de antistoffen kan helpen om de ernst van de ziekteactiviteit te bepalen. Anti-ds-dna is eigenlijk ook een antinucleaire antistoffen, maar in tegenstelling tot ANA, dat bij veel verschillende auto-immuunziekten kan voorkomen, komt anti-ds-dna eigenlijk alleen voor bij een specifieke vorm van reuma, namelijk systemische lupus erythematodus (SLE). Deze antistoffen komen bij meer dan 95% van de gevallen van SLE voor in het bloed. Net als ANA kan ook anti-ds-DNA gevonden worden in het bloed van gezonde personen.
HLA-B27 is een erfelijke factor welke aanwezig kan zijn in je bloed. Als dit zo is, dan heb je een verhoogde kans op het ontwikkelen van een auto-immuunziekte. Ook kan het wijzen op een reactieve artritis. Deze factor komt voor bij 8-10% van de bevolking. Op basis van de aanwezigheid van deze factor alleen kan nog geen diagnose gesteld worden omdat ook personen die geen auto-immuunziekte hebben deze factor in het bloed kunnen hebben. Ook andersom heeft niet iedereen met een auto-immuunziekte deze factor in het bloed.

Afspraak maken

Binnenkort beschikbaar

Prijs:
€ 250
Duur:
10 minuten
Uitslag:
1 werkdag