Reuma
Vandaag getest, morgen de uitslag.
- Geen wachttijd.
- Persoonlijk advies over de uitslag
- Klinieken in 8 steden.
- BIG-Geregistreerde artsen
- Ook in de avond en in het weekend
Wat is reuma?
Reuma is een verzamelnaam voor aandoeningen die het ‘bewegingsapparaat’, aangaan met uitzondering van de aandoeningen veroorzaakt door een ongeval. Het ‘bewegingsapparaat’ bestaat uit gewrichten, spieren, pezen en botten. Dit zijn allemaal onderdelen die het bewegen van het lichaam mogelijk maakt. Bij sommige reumatische aandoeningen zijn ook de organen betrokken. Hierbij gaat het bijvoorbeeld over de longen, hart of nieren. Reumatische aandoeningen zijn niet leeftijd gebonden. Een op de negen mensen in Nederland heeft een vorm van reuma. Elke dag komen daar 700 mensen bij. Ongeveer 2 miljoen mensen leven dagelijks met pijn, stijfheid en vermoeidheid veroorzaakt door hun reumatische aandoening. De meeste vormen van reuma zijn goed te behandelen, maar nog niet te genezen.
Groepen reuma
Er bestaan een paar grote groepen van reuma. Te weten:
- Artrose, ook wel slijtage genoemd. Hierbij zijn het kraakbeen en bot van gewrichten betrokken. Bij artrose wordt het kraakbeen van je gewricht dunner en slechter van kwaliteit. Soms verdwijnt het helemaal, waardoor het onderliggende bot beschadigd kan raken of kan gaan vervormen. In Nederland hebben 1,26 miljoen mensen artrose in één of meerdere gewrichten. Dit maakt artrose de meest voorkomende vorm van reuma
- Auto-immuunziekten/ontstekingsreuma. Het immuunsysteem valt hierbij het eigen lichaam aan waardoor ontstekingen in je gewrichten ontstaan. Enkele vormen zijn: reumatoïde artritis (RA), de ziekte van Bechterew en SLE (systemische lupus erythematodes).
- Jicht. Hierbij ontstaan er te hoge urinezuurspiegel in het lichaam doordat de stofwisseling in het lichaam niet goed verloopt. Hierdoor kunnen urinezuurkristallen ontstaan, die neerslaan in gewrichten.
- Osteoporose. Hierbij neemt de massa van het bot af waardoor de sterkte van het bot afneemt. Het wordt ook wel botontkalking genoemd.Hierdoor ontstaat zwakke, breekbare botten
- Weke delen-reuma. Dit zijn aandoeningen van spieren, pezen of slijmbeurzen. Fibromyalgie is de bekendste vorm
Klachten bij reuma
- Pijn
- stijfheid in gewrichten of spieren
- vermoeidheid
- moeite met bewegen
- Dikke en warme gewrichten
Reuma verloopt vaak wisselend: de ene dag gaat het goed, maar de andere dag niet.
Welke reumatische bloedtesten kunnen bij de Stadskliniek uitgevoerd worden?
Bij het vermoeden op reuma kan er een batterij aan testen worden gedaan die allemaal op zichzelf staand niet kunnen leiden tot de diagnose reuma. Echter geven de verschillende testen samen wel degelijk een goed beeld en wanneer er sprake is van klachten die passen bij reuma kan hiermee de diagnose worden gesteld. In het uitklapmenu lees je meer over deze verschillende testen.
Wanneer testen
Het is aan te raden op bij klachten zoals hierboven aangegeven, de bloedtest te laten verrichten om een reumatische ziekte als oorzaak van de klachten aan te kunnen tonen dan wel uit te sluiten.