Diabetes Mellitus

Vandaag getest, morgen de uitslag.

  • Geen wachttijd.
  • Persoonlijk advies over de uitslag
  • Klinieken in 8 steden.
  • BIG-Geregistreerde artsen
  • Ook in de avond en in het weekend

Wat is Diabetes Mellitus?

Bij Diabetes Mellitus ook wel suikerziekte genaamd is er teveel glucose (suiker) in het bloed aanwezig (hoge bloedsuikerspiegel). Wanneer er normaal gesproken een overvloed aan glucose in het bloed aanwezig is, zorgt insuline – een hormoon dat door de alvleesklier gemaakt wordt – ervoor dat de glucose opgenomen wordt in de cellen van de lever, spier en vet. Bij diabetes wordt er geen of onvoldoende insuline aangemaakt door de alvleesklier of zijn de cellen van de lever, spier en vet ongevoelig (resistent) geworden voor insuline waardoor de glucose niet opgenomen kan worden door die cellen. Als gevolg hiervan ontstaat een hoge bloedsuikerspiegel. Wanneer dit lange tijd bestaat, kan dit schade geven aan het hart, de vaten, nieren, ogen en voeten. Mensen met diabetes hebben daarom een grotere kans op het ontwikkelen van, onder andere, hart en vaatziekten, oogziektes en nierziekten.

Typen diabetes

Er kunnen verschillende typen diabetes onderscheiden worden. De twee hoofdvarianten zijn Diabetes Mellitus type 1 en type 2. Bij diabetes type 1 wordt er geen insuline (meer) aangemaakt door de alvleeskliercellen doordat deze cellen, om onduidelijk redenen, vernietigd worden door het eigen afweersysteem. Derhalve dienen personen met diabetes type 1 dagelijks insuline te spuiten om de functie van die alvleeskliercellen over te nemen. Bij diabetes type 2 wordt er te weinig insuline gemaakt en/of reageren de lever-, spier- en vetcellen niet op de insuline waardoor het glucose niet of onvoldoende kan worden opgenomen uit het bloed bij een hoge bloedsuikerspiegel. De kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 is groter bij overgewicht, weinig lichaamsbeweging, roken, ongezond eten, ouderdom en het familiair voorkomen.  Andere vormen van diabetes zijn zwangerschapsdiabetes, monogenetische diabetes en secundaire diabetes. Bij monogenetische diabetes is er sprake van een afwijking in één gen in het genetisch materiaal dat iets met de glucose- of insulineregeling te maken heeft, waardoor er diabetes kan ontstaan. Van de monogenetische diabetes komt Maturity-Onset Diabetes (MODY) het meest voor. Secundaire diabetes kan ontstaan als gevolg van een ziekte of een behandeling. Behandelingen die diabetes kunnen veroorzaken zijn chemotherapie welke de insuline producerende alvleeskliercellen beschadigen of een chirurgische ingreep van de alvleesklier. 

Klachten bij diabetes

De klachten bij diabetes mellitus type 1 en 2 kunnen iets van elkaar afwijken. Bij beide types kan veel dorst, veel plassen, wazig zien en afvallen voorkomen. Bij type 1 kan men zich ook ziek en beroerd voelen, veel honger hebben of juist helemaal niet en misselijk zijn of overgeven. Terwijl bij type 2 daarnaast een droge mond, veel moe zijn, slecht genezende wondjes en terugkerende infecties (zoals blaasontstekingen) voorkomen. 

Incidentie Diabetes Mellitus in Nederland

In Nederland is Diabetes Mellitus één van de meest voorkomende chronische ziekten. Jaarlijks wordt de diagnose bij 52.000  Nederlanders gesteld. Inmiddels leven er in Nederland al 1,2 miljoen mensen met Diabetes Mellitus en de gevolgen daarvan. Negentig procent van alle diabetici heeft diabetes type 2. De diagnose Diabetes Mellitus wordt naar verhouding vaker gesteld bij mensen met een migratieachtergrond dan bij mensen met een Nederlandse achtergrond. Het gaat met name om de Turkse, Surinaamse, Antilliaanse en Marokkaanse afkomst. Ook mensen met een lager inkomen en opleidingsniveau zijn vatbaarder voor het ontwikkelen van diabetes. 

We weten dat er naast de mensen met reeds vastgestelde diabetes een groep mensen bestaat die diabetes hebben, maar dit niet weten. Hoe groot die groep is, is momenteel onduidelijk. Geschat wordt dat er naast deze groep tevens 1,1 miljoen Nederlanders zijn die een voorstadium van diabetes hebben, we noemen dit prediabetes. Mensen met prediabetes hebben een verhoogde bloedsuikerspiegel verhoogd, maar deze is nog niet zo hoog als bij diabetes. De pancreas compenseert dat door meer insuline aan te maken, dit maakt de cellen steeds resistenter voor insuline. Mensen met prediabetes hebben vaak geen of weinig klachten.  De hogere bloedsuikerspiegels kunnen al wel schade geven aan organen zoals de nieren, ogen en hart en vaten. 

Wanneer testen?

Deze test kan in het kader van een algehele gezondheidstest uitgevoerd worden. Verder is het aan te raden om bij klachten zoals veel dorst en veel plassen, deze test uit te voeren om mogelijke diabetes of prediabetes op te sporen. 

Wat kun je zelf doen om Diabetes Mellitus te voorkomen

Type 2 diabetes is in bijna alle gevallen een direct gevolg van jouw leefstijl een gezonde aanpassing hiervan heeft daarom ook direct effect en kan de kans op het krijgen van Diabetes mellitus aanzienlijk verminderen.

Wist je dat?

– Je met 30 min lichaamsbeweging per dag je diabetes risico vermindert met 30%?

– Een daling van 5% van je lichaamsgewicht zorgt een risicovermindering van 30%?

– Stoppen met roken de kans op het krijgen van Diabetes Mellitus verkleint, zelfs wanneer dit zorgt voor een toename in gewicht.

– Je een kleinere kans hebt om diabetes Mellitus te krijgen als je gezond en gevarieerd eet? Dit houdt in dat je zo min mogelijk bewerkte dranken en voeding binnen krijgt en plantaardige voeding het grootste gedeelte van je dieet omvat. Drink voornamelijk water.

Wat wordt er getest bij een Diabetes Mellitus onderzoek

Om te testen op suikerziekte (diabetes) of een voorstadium hiervan (prediabetes) worden de bloedsuikerwaarden gemeten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de glucosemeting met een lege maag of na het nuttigen van een maaltijd.
Deze test wordt uitgevoerd wanneer de glucosewaarde in het bloed verhoogd is. Het geglycosyleerd hemoglobine (HbA1c) wordt gebruikt als maat hoe de suikerhuishouding de afgelopen tijd gereguleerd was.
LDL/HDL en cholesterol en triglyceriden

Afspraak maken

Binnenkort beschikbaar

Prijs:
€ 70
Duur:
10 minuten
Uitslag:
1 werkdag