Vermoeidheid
Vandaag getest, morgen de uitslag.
- Geen wachttijd.
- Persoonlijk advies over de uitslag
- Klinieken in 8 steden.
- BIG-Geregistreerde artsen
- Ook in de avond en in het weekend
Wat is vermoeidheid
Vermoeidheid kan een aanzienlijke impact hebben op ons functioneren in het dagelijks leven. Van vergeetachtigheid en concentratieproblemen tot prikkelbaarheid en lusteloosheid, de symptomen van vermoeidheid kunnen ons belemmeren om optimaal te presteren. Het is belangrijk om de oorzaken van vermoeidheid te begrijpen, aangezien factoren zoals stress, slechte eetgewoonten en gebrek aan lichaamsbeweging hieraan kunnen bijdragen.
Chronische vermoeidheid kan leiden tot langdurige gezondheidsproblemen en kan zelfs resulteren in het chronisch vermoeidheidssyndroom. Het is daarom essentieel om vermoeidheid serieus te nemen en indien nodig medisch advies in te winnen. Door het uitvoeren van relevante tests, zoals bloedonderzoek en controle van vitamine- en mineralengehaltes, kunnen mogelijke lichamelijke oorzaken van vermoeidheid worden opgespoord en behandeld.
Het is van groot belang om goed voor onszelf te zorgen en te luisteren naar de signalen die ons lichaam afgeeft. Door een gezonde levensstijl te hanteren, stress te verminderen en voldoende rust te nemen, kunnen we vermoeidheid tegengaan en ons functioneren in het dagelijks leven verbeteren. Het is cruciaal om vermoeidheid serieus te nemen en actief te werken aan het herstellen van onze energiebalans, zodat we weer volop kunnen genieten van het leven.
Oorzaken vermoeidheid
Vermoeidheid is een toestand waarbij je minder energie hebt en daardoor moeite hebt om activiteiten te ondernemen. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van vermoeidheid, waaronder omgevingsfactoren, geestelijke problemen zoals angst of depressie, leefstijlfactoren zoals ongezond eten en weinig bewegen, en ziekten zoals ontstekingen, hormonale problemen en vitamine- of mineralentekorten. Als vermoeidheid langer dan 6 maanden aanhoudt zonder duidelijke oorzaak, kan de diagnose chronisch vermoeidheidssyndroom worden overwogen.
Wanneer testen
Deze test kan in het kader van een algehele gezondheidscheck uitgevoerd worden. Verder is het aan te raden om bij vermoeidheidsklachten deze testen uit te voeren om mogelijke lichamelijke ziekten op te sporen.
Wat houdt een bloedonderzoek naar vermoeidheid in?
Vermoeidheid kan verschillende lichamelijke oorzaken hebben. Daarom is het mogelijk om een bloedanalyse te laten uitvoeren om de meest voorkomende oorzaken van lichamelijke vermoeidheid op te sporen. Maar wat houdt zo’n bloedonderzoek precies in en welke parameters worden getest? Hier is een overzicht van de belangrijkste aspecten die worden geanalyseerd:
Analyse van de bloedcellen: Hierbij worden de witte en rode bloedcellen en bloedplaatjes geanalyseerd om eventuele verstoringen in de bloedvorming op te sporen, wat directe oorzaken van vermoeidheid kan aanwijzen. De witte bloedcellen worden gedifferentieerd in de verschillende type leucocyten en geteld. De rode bloedcellen worden beoordeeld op volume, vorm, variatie in grootte en de binding met hemoglobine. Aan de hand van deze testen kan worden bepaald of er sprake is van bloedarmoede.
IJzer- en vitaminetekorten: Een tekort aan ijzer of vitaminen zoals D en B12 kan leiden tot vermoeidheid en andere klachten zoals kortademigheid en rusteloze benen.
Schildklierfunctie: De schildklier heeft een belangrijke functie bij het reguleren van de verschillende hormonen in het lichaam. Wanneer de schildklier te traag werkt kan dit een oorzaak zijn van vermoeidheid, samen met andere symptomen zoals onder andere gewichtstoename en spierpijn.
Bacteriële of virale infecties: Infecties kunnen vermoeidheid veroorzaken doordat het lichaam vecht tegen de infectie. Er wordt ook gescreend op infectieziekten CMV oftewel het cytomegalovirus en EBV, wat staat voor Epstein Barr virus en in Nederland vooral bekend is als de ziekte van Pfeiffer of Mononucleose.
Suikerziekte: Een analyse van het bloedsuikergehalte kan diabetes als mogelijke oorzaak van vermoeidheid aan het licht brengen.
Nier- en leverfunctie: De functie van de nieren en lever wordt gecontroleerd als mogelijke oorzaak van vermoeidheid en als indicatie voor bepaalde ziekten.
Wat kun je zelf doen om tegen vermoeidheid?
Vermoeidheid heeft vaak een enorme impact op het dagelijks functioneren. Hoewel een bloedtest kan helpen bij het identificeren van mogelijke oorzaken van vermoeidheid, zijn er ook enkele algemene tips die kunnen helpen vermoeidheid te verminderen:
– Zorg voor een goede slaaphygiëne door een regelmatig slaappatroon aan te houden en een rustige slaapomgeving te creëren. De hoeveelheid slaap die je nodig hebt verschilt van mens tot mens. De kwaliteit van je slaap hangt samen met de slaapcyclus. Elke cyclus duurt 90 minuten. Als je midden in een slaapcyclus wakker wordt of meerdere keren per nacht wakker wordt, dan ben je niet god uitgerust.
– Eet een gezond en gevarieerd dieet met voldoende fruit, groenten en vis voor de benodigde vitaminen en mineralen. Groente en fruit moeten het grootste gedeelte van je voedingspatroon uitmaken, aangevuld met vlees en/of vis als je daarvoor kiest. Wil je vegetarisch of vegan eten dan is het van belang dat je voldoende eiwitten en gezonde vetten binnenkrijgt.
– Vermijd alcohol, cafeïnehoudende dranken en energiedranken voor het slapengaan om je slaap niet te verstoren.
– Beweeg regelmatig door dagelijks een half uurtje te sporten, wat kan bijdragen aan een goede nachtrust.