Vermoeidheid

Vandaag getest, morgen de uitslag.

  • Geen wachttijd.
  • Persoonlijk advies over de uitslag
  • Klinieken in 8 steden.
  • BIG-Geregistreerde artsen
  • Ook in de avond en in het weekend

Wat is vermoeidheid

Vermoeidheid kan een aanzienlijke impact hebben op ons functioneren in het dagelijks leven. Van vergeetachtigheid en concentratieproblemen tot prikkelbaarheid en lusteloosheid, de symptomen van vermoeidheid kunnen ons belemmeren om optimaal te presteren. Het is belangrijk om de oorzaken van vermoeidheid te begrijpen, aangezien factoren zoals stress, slechte eetgewoonten en gebrek aan lichaamsbeweging hieraan kunnen bijdragen.

Chronische vermoeidheid kan leiden tot langdurige gezondheidsproblemen en kan zelfs resulteren in het chronisch vermoeidheidssyndroom. Het is daarom essentieel om vermoeidheid serieus te nemen en indien nodig medisch advies in te winnen. Door het uitvoeren van relevante tests, zoals bloedonderzoek en controle van vitamine- en mineralengehaltes, kunnen mogelijke lichamelijke oorzaken van vermoeidheid worden opgespoord en behandeld.

Het is van groot belang om goed voor onszelf te zorgen en te luisteren naar de signalen die ons lichaam afgeeft. Door een gezonde levensstijl te hanteren, stress te verminderen en voldoende rust te nemen, kunnen we vermoeidheid tegengaan en ons functioneren in het dagelijks leven verbeteren. Het is cruciaal om vermoeidheid serieus te nemen en actief te werken aan het herstellen van onze energiebalans, zodat we weer volop kunnen genieten van het leven.

 

Oorzaken vermoeidheid

Vermoeidheid is een toestand waarbij je minder energie hebt en daardoor moeite hebt om activiteiten te ondernemen. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van vermoeidheid, waaronder omgevingsfactoren, geestelijke problemen zoals angst of depressie, leefstijlfactoren zoals ongezond eten en weinig bewegen, en ziekten zoals ontstekingen, hormonale problemen en vitamine- of mineralentekorten. Als vermoeidheid langer dan 6 maanden aanhoudt zonder duidelijke oorzaak, kan de diagnose chronisch vermoeidheidssyndroom worden overwogen.

Wanneer testen

Deze test kan in het kader van een algehele gezondheidscheck uitgevoerd worden. Verder is het aan te raden om bij vermoeidheidsklachten deze testen uit te voeren om mogelijke lichamelijke ziekten op te sporen. 

 

Wat houdt een bloedonderzoek naar vermoeidheid in?

Vermoeidheid kan verschillende lichamelijke oorzaken hebben. Daarom is het mogelijk om een bloedanalyse te laten uitvoeren om de meest voorkomende oorzaken van lichamelijke vermoeidheid op te sporen. Maar wat houdt zo’n bloedonderzoek precies in en welke parameters worden getest? Hier is een overzicht van de belangrijkste aspecten die worden geanalyseerd:

Analyse van de bloedcellen: Hierbij worden de witte en rode bloedcellen en bloedplaatjes geanalyseerd om eventuele verstoringen in de bloedvorming op te sporen, wat directe oorzaken van vermoeidheid kan aanwijzen. De witte bloedcellen worden gedifferentieerd in de verschillende type leucocyten en geteld. De rode bloedcellen worden beoordeeld op volume, vorm, variatie in grootte en de binding met hemoglobine. Aan de hand van deze testen kan worden bepaald of er sprake is van bloedarmoede.

IJzer- en vitaminetekorten: Een tekort aan ijzer of vitaminen zoals D en B12 kan leiden tot vermoeidheid en andere klachten zoals kortademigheid en rusteloze benen.

Schildklierfunctie: De schildklier heeft een belangrijke functie bij het reguleren van de verschillende hormonen in het lichaam. Wanneer de schildklier te traag werkt kan dit een oorzaak zijn van vermoeidheid, samen met andere symptomen zoals onder andere gewichtstoename en spierpijn.

Bacteriële of virale infecties: Infecties kunnen vermoeidheid veroorzaken doordat het lichaam vecht tegen de infectie. Er wordt ook gescreend op infectieziekten CMV oftewel het cytomegalovirus en EBV, wat staat voor Epstein Barr virus en in Nederland vooral bekend is als de ziekte van Pfeiffer of Mononucleose.

Suikerziekte: Een analyse van het bloedsuikergehalte kan diabetes als mogelijke oorzaak van vermoeidheid aan het licht brengen.

Nier- en leverfunctie: De functie van de nieren en lever wordt gecontroleerd als mogelijke oorzaak van vermoeidheid en als indicatie voor bepaalde ziekten.

Wat kun je zelf doen om tegen vermoeidheid?

Vermoeidheid heeft vaak een enorme impact op het dagelijks functioneren. Hoewel een bloedtest kan helpen bij het identificeren van mogelijke oorzaken van vermoeidheid, zijn er ook enkele algemene tips die kunnen helpen vermoeidheid te verminderen:

– Zorg voor een goede slaaphygiëne door een regelmatig slaappatroon aan te houden en een rustige slaapomgeving te creëren. De hoeveelheid slaap die je nodig hebt verschilt van mens tot mens. De kwaliteit van je slaap hangt samen met de slaapcyclus. Elke cyclus duurt 90 minuten. Als je midden in een slaapcyclus wakker wordt of meerdere keren per nacht wakker wordt, dan ben je niet god uitgerust.

– Eet een gezond en gevarieerd dieet met voldoende fruit, groenten en vis voor de benodigde vitaminen en mineralen. Groente en fruit moeten het grootste gedeelte van je voedingspatroon uitmaken, aangevuld met vlees en/of vis als je daarvoor kiest. Wil je vegetarisch of vegan eten dan is het van belang dat je voldoende eiwitten en gezonde vetten binnenkrijgt.

– Vermijd alcohol, cafeïnehoudende dranken en energiedranken voor het slapengaan om je slaap niet te verstoren.
– Beweeg regelmatig door dagelijks een half uurtje te sporten, wat kan bijdragen aan een goede nachtrust.

Wat wordt er getest bij een Vermoeidheid onderzoek

Een groot bloedbeeld geeft een goede algemene indruk van je gezondheid, hierbij wordt gekeken naar je rode bloedcellen, je hemoglobine-waarde (Hb; de hoeveelheid zuurstofdragende proteïne van het bloed), daarbij wordt ook het ijzergehalte (ferritine) gemeten en wordt er gekeken naar het volume, de grootte, rijpheid, de vorm en de variatie van de rode bloedcellen om te bepalen of er sprake is van bloedarmoede (Ht, MCV, MCH, MCHC en RDW). Verder worden de witte bloedlichaampjes (leucocyten) gemeten als maat voor ontsteking, samen met het ontstekingseiwit CRP (C-reactief pro (C-reactief proteïne). Dit kan ook een maat zijn voor laaggradige ontstekingen als indicatie voor chronische ziekten. Tot slot worden de bloedplaatjes (trombocyten) ook gemeten in het bloedbeeld.
De schildklier speelt een belangrijke rol bij groei en stofwisseling in ons lichaam. De functie kan worden bepaald met een bloedtest voor TSH, dit hormoon geproduceerd in de hersenen stuurt de schildklier aan. Bij afwijkingen aan de schildklier wordt gesproken over een te traag of te snel werkende schildklier.
Om te testen op suikerziekte (diabetes) of een voorstadium hiervan (prediabetes) worden de bloedsuikerwaarden gemeten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de glucosemeting met een lege maag of na het nuttigen van een maaltijd. Naast de suikerwaarde in het bloed wordt ook het geglycosyleerd hemoglobine HbA1c bepaald als maat hoe de suikerhuishouding de afgelopen tijd gereguleerd was.
De leverfunctie wordt onderzocht door het meten van leverenzymen (Gamma GT / Alkalische fosfatase). Verschillende factoren kunnen de werking van de lever beïnvloeden, zoals alcoholgebruik, medicijngebruik, overgewicht of veranderende voedingspatronen. De lever is essentieel voor het goed functioneren van het lichaam.
Als bepaling voor het functioneren van de nieren, die het bloed zuiveren van afvalstoffen en een belangrijke taak hebben voor de zouten in het bloed en de bloeddruk, worden creatinine en ureum gemeten. Creatinine is een afvalproduct van de spieren, ureum komt vrij bij de afbraak van eiwitten. Bij te hoge waardes kan we sprake zijn van nierfunctieproblemen. Ook urinezuur wordt bepaald, dit wordt vooral via de nieren uitgescheiden en teveel urinezuur in het bloed kan ophoping in de gewrichten veroorzaken met ontsteking (jicht).
Om te bepalen of er in jouw lichamen ontstekingen opspelen wordt het zogeheten CRP getest. CRP staat voor C-reactief proteïne ook wel het ontstekingseiwit genoemd. Dit eiwit wordt na het ontstaan van een ontsteking aangemaakt in de lever en neemt al kort na het optreden van de ontsteking flink toe (6-8 uur). Dat maakt het een betrouwbare maat om de acute fase van een ontsteking aan te tonen. Het CRP kan ook een maat zijn voor laaggradige ontstekingen als indicatie voor chronische ziekten. Naast het CRP wordt er gekeken naar de leucocyten als onderdeel van het groot bloedbeeld.
Bij deze test wordt er onderzocht of er in jouw bloed antistoffen aanwezig zijn tegen het cytomegalievirus (CMV). Er wordt gekeken naar antistoffen die je in een acute fase van de infectie aanmaakt (CMV IgM) en antistoffen die je in de tweede fase van de infectie aanmaakt (CMV IgM). De IgM antistoffen verdwijnen na 4-6 maanden weer uit je bloed.
Bij deze test wordt er onderzocht of er in jouw bloed antistoffen aanwezig zijn tegen het Epstein Barr virus (EBV). Het Epstein Barr virus is de veroorzaker van het beter bekende Mononucleose ofwel de ziekte van Pfeiffer. Om deze infectieziekte aan te tonen wordt gekeken naar antistoffen die je in een acute fase van de infectie aanmaakt (EBV IgM) en antistoffen die je in de tweede fase van de infectie aanmaakt (EBV IgM).
Vitamine D (colecalciferol) is belangrijk voor sterke botten, tanden, spieren en de afweer. Het wordt in de huid gemaakt door zonlicht en zit in voedsel, zoals vette vis. In de lente en de zomer is het voor de meeste mensen voldoende om elke dag een kwartier met blote handen, onderarmen of nek in de zon te zijn, maar niet langer in verband met zonschade van de huid. In de winter kan overwogen worden vitamine D extra te slikken. Voor kinderen wordt extra vitamine D standaard aanbevolen. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot zwakkere botten en verminderde afweer. De waarde van vitamine D kan bepaald worden in het bloed.

Afspraak maken

Binnenkort beschikbaar

Prijs:
€ 290
Duur:
20 minuten
Uitslag:
1 werkdag