Bloedarmoede (anemie)
Vandaag getest, morgen de uitslag.
- Geen wachttijd.
- Persoonlijk advies over de uitslag
- Klinieken in 8 steden.
- BIG-Geregistreerde artsen
- Ook in de avond en in het weekend
Wat is bloedarmoede?
Bij bloedarmoede is er sprake van weinig of niet goed functionerende rode bloedcellen in het bloed. Een specifiek eiwit in de rode bloedcellen, genaamd hemoglobine (Hb), is verantwoordelijk voor het transport van zuurstof vanuit de longen naar alle onderdelen van het lichaam. Bij bloedarmoede zou het dus kunnen dat er onvoldoende zuurstof naar de onderdelen van het lichaam worden vervoerd. Als gevolg van dit tekort kunnen klachten ontstaan zoals vermoeidheid, duizeligheid, hartkloppingen, hoofdpijn en kortademigheid bij inspanning.
Oorzaken bloedarmoede
De mogelijke oorzaken van bloedarmoede kunnen worden onderverdeeld in de volgende drie groepen:
Verlies van rode bloedcellen
Bij verlies van een substantiële hoeveelheid bloed, bijvoorbeeld na een ongeluk, operatie of bevalling, kan er bloedarmoede ontstaan. Dit kan ook voorkomen bij vrouwen die heftig menstrueren. Ook kan er sprake zijn van chronisch bloedverlies in het maag-darm stelsel. Dit kan voorkomen bij een maagzweer, ontstekingen of bloedende poliepen in de darmen of een middenrifbreuk.
Verminderde of gestoorde aanmaak van rode bloedcellen
Onder andere, ijzer, vitamine B12 en foliumzuur zijn nodig voor de aanmaak van hemoglobine. Een tekort aan één of meerdere van deze nutriënten kan derhalve bloedarmoede veroorzaken.
IJzertekort
Bloedarmoede ten gevolge van een ijzertekort komt het meest voor onder vrouwen in de reproductieve levensfase als gevolg van menstrueel bloedverlies. Bij mannen en vrouwen na de menopauze wordt het vaak gezien bij chronisch bloedverlies uit het maagdarmstelsel.
Vitamine B12 tekort
Vitamine B12 wordt verkregen uit dierlijke producten zoals vlees, vleeswaren, melk, melkproducten, vis en eieren. Wanneer dergelijke producten worden genuttigd, wordt de vitamine B12 opgenomen in het lichaam via het ileum (het laatste deel van de dunne darm). Om goede opname, vanuit het ileum mogelijk te maken, wordt vitamine B12 gekoppeld aan ‘intrinsic factor’, een eiwit gemaakt door de maag. Het niet of onvoldoende nuttigen van dierlijke producten (zoals bij veganisten), aandoeningen van de maag (auto-immuunziektevan de maag of verwijdering van een deel van de maag) of darm (bijvoorbeeld de ziekte van Crohn of verwijdering van deel van de dunne darm) kunnen, derhalve, een tekort aan vitamine B12 geven.
Foliumzuurtekort
Een bloedarmoede als gevolg van een foliumzuur tekort wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door onvoldoende inname bijvoorbeeld door alcoholmisbruik.
Verhoogde afbraak van rode bloedcellen
Rode bloedcellen worden door het beenmerg gemaakt en leven gemiddeld 120-140 dagen waarna ze verwijderd worden uit het lichaam. Wanneer er meer rode bloedcellen eerder uit het lichaam worden verwijderd dan dat het beenmerg deze kan aanmaken, kan er een bloedarmoede ontstaan. Voorbeelden waarbij rode bloedcellen eerder worden afgebroken zijn defecten van deze cellen als gevolg van defecten rode bloedcel membranen (sferocytose, elliptocytose) of door defecten in enzymen van de rode bloedcel (G6PD- en pyruvaatkinasedeficiëntie).
Wanneer testen?
Deze test kan in het kader van een algehele gezondheidstest uitgevoerd worden. Verder is het aan te raden om bij klachten als vermoeidheid, duizeligheid, hartkloppingen, hoofdpijn en kortademigheid bij inspanning deze test uit te voeren om een bloedarmoede als oorzaak van de klachten aan te kunnen tonen dan wel uit te sluiten.
Wat houdt een bloedonderzoek naar bloedarmoede in?
In eerste instantie wordt er alleen getest wat de Hb-waarde is. Bij een normale Hb is er namelijk geen sprake van bloedarmoede. Indien het Hb verlaagd is (mannen < 8,5 mmol/L en vrouwen < 7,5 mmol/L) worden MCV en ferritine bepaald (aanvullende kosten €20,-). Dit omdat in de meeste gevallen van bloedarmoede een gebrek aan ijzer de oorzaak is. Is het ferritine gehalte normaal, dan worden aanvullend nog de volgende testen bepaald: IJzer / Transferrine / Actief vitamine B12 / Foliumzuur / BSE / Groot bloedbeeld (erytrocyten, trombocyten, leucocyten, MCV MCH, MCHC, reticulocyten / LDH / eGFR). (Aanvullende €60,-). In het uitklapmenu hieronder kun je lezen wat deze testen inhouden.
Wat wordt er getest bij een Bloedarmoede (anemie) onderzoek
Bronnen
- https://www.thuisarts.nl/bloedarmoede/ik-heb-bloedarmoede
- https://richtlijnen.nhg.org/standaarden/anemie
- https://www.sanquin.nl/over-bloed/eiwitten/hemoglobine#:~:text=Een%20normaal%20hemoglobinegehalte%20ligt%20bij,3%20millimolen%20per%20liter%20zijn.
- https://hematologienederland.nl/patientinfo/diagnose-en-behandeling/normaalwaarden/
- https://saltro.nl/onderzoeken
- https://www.mmc.nl/internegeneeskunde/aandoeningen-en-behandelingen/bloedarmoede/#:~:text=Tekort%20aan%20ijzer&text=Bij%20vrouwen%20die%20niet%20meer,door%20onvoldoende%20ijzer%20uit%20voeding.