Bloedgroepbepaling

Vandaag getest, morgen de uitslag.

  • Geen wachttijd.
  • Persoonlijk advies over de uitslag
  • Klinieken in 8 steden.
  • BIG-Geregistreerde artsen
  • Ook in de avond en in het weekend

Bloedgroep

Iedereen heeft zijn eigen bloedgroep. Deze test bepaalt welke bloedgroep je hebt. Er zijn meer dan 100 verschillende bloedgroepen. De 2 bekendste zijn het het AB0 (nul)-systeem en de rhesusfactor. Welke bloedgroep je hebt is erfelijk bepaald, kinderen erven van elke ouder 2 allelen die uiteindelijk de bloedgroep bepalen. Voeding of levensstijl hebben hier geen invloed op.

Het AB0-bloedgroep– en rhesussysteem

Welke bloedgroep jij hebt, wordt bepaald door bepaalde eiwit- of suikerstructuren op de buitenkant van de rode bloedcellen, ook wel antigenen genoemd. Deze worden aangeduid met de letters A en B. Bevatten jouw rode bloedcellen alleen A-antigenen, dan heb je bloedgroep A, bevatten zij alleen B-antigenen, dan heb je bloedgroep B en dragen jouw rode bloedcellen allebei de antigenen dan heb je bloedgroep AB. Als de A- en B-antigenen niet aanwezig zijn op de rode bloedcellen, dan heb je bloedgroep 0 (nul), dus niet de letter O. De verwarring hierover is ontstaan door de Engelse uitspraak van het cijfer 0 in cijferreeksen, namelijk “O”.

Naast het AB0-bloedgroepsysteem is er het Rhesussysteem, met als belangrijkste antigen D. Indien aanwezig (Rhesus D positief of RhD positief) wordt dit aangegeven met een “+”, indien afwezig (Rhesus D negatief of RhD negatief), dan wordt dit aangegeven met een “-“.

Bijvoorbeeld:

Je hebt A-antigenen op jouw rode bloedcellen en geen Rhesus D-antigen, dan is jouw bloedgroep A- (A RhD negatief). 

Je hebt geen A- of B-antigenen op jouw rode bloedcellen, maar draagt wel het Rhesus D-antigen, dan is jouw bloedgroep 0+ (0 RhD positief)

Welke bloedgroepen komen het meest voor in Nederland?

  • Bloedgroep O: 47 procent van de Nederlanders
  • Bloedgroep A: 42 procent van de Nederlanders
  • Bloedgroep B: 8 procent van de Nederlanders
  • Bloedgroep AB: 3 procent van de Nederlanders

Daarnaast is 84 procent van de Nederlanders zogeheten Rhesus D positief (het ‘plusje’ achter je bloedgroepletter). Veel mensen hebben dus O+ of A+, terwijl B- en AB- weinig voorkomen

Is het belangrijk je bloedgroep te weten?

Je kunt jouw bloedgroep uit nieuwsgierigheid laten bepalen, maar het is niet essentieel je eigen bloedgroep te weten. Je lichaam weet zelf wat voor bloedgroep het heeft. Geschat wordt dat ongeveer de helft van de Nederlanders zijn of haar bloedgroep weet. In een medisch noodgeval kan het handig zijn om je bloedgroep te weten of als je bloeddonor wil zijn. Iedereen kan namelijk veilig 0-negatief-bloed toegediend krijgen. Een bloedtransfusie met de verkeerde bloedgroep kan een heftige en soms ernstige reactie veroorzaken, omdat het bloed dan wordt afgestoten.

 

 

Wat wordt er getest bij een Bloedgroepbepaling onderzoek

Deze test bepaalt welke bloedgroep je hebt volgen het AB0-bloedgroep- en rhesussysteem. Er wordt getest of jouw rode bloedcellen wel of geen antigenen A, B, 0 (geen antigenen) en Rhesus D (+/-) bevatten. De aan- en/of afwezigheid van deze antigenen bepalen samen welke bloedgroep je hebt (bijvoorbeeld 0+, AB- etc.).

Afspraak maken

Binnenkort beschikbaar

Prijs:
€ 95
Duur:
10 minuten
Uitslag:
1 werkdag