genitale wratten

Heb ik Genitale Wratten?

Genitale wratten zijn een zeer besmettelijke seksueel overdraagbare aandoening veroorzaakt door het humaan papillomavirus virus (HPV, type 6 en 11). Er kunnen rozerode of grijswitte wratten ontstaan die vaak in groepjes bij elkaar liggen.

De wratten zitten bij vrouwen vaak rond de ingang van de vagina en anus en bij mannen op de penis, balzak en rond de anus. Daarnaast kun je last hebben van jeuk, pijn of een branderig gevoel. De diagnose wordt gesteld op basis van de zichtbare huidafwijkingen.

Hoewel genitale wratten veroorzaakt worden door HPV, het virus wat onder andere baarmoederhalskanker veroorzaakt, hoef je bij genitale wratten niet bang te zijn voor kanker. De wratjes zijn onschuldig en worden veroorzaakt door andere typen HPV (type 6 en 11) dan de typen van HPV die baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken (o.a. type 16 en 18). Het hebben van genitale wratten betekent dus niet direct dat je ook een verhoogd risico hebt op baarmoederhalskanker. Wel kun je met meerdere typen HPV tegelijkertijd besmet zijn.

Wil je meer weten over HPV? Lees ook onze uitgebreide blog.

Genitale wratten besmetting

Het HPV-virus dat genitale wratten veroorzaakt wordt overgedragen via seksueel contact. Hiernaast kan besmetting ook plaatsvinden via de vingers of handdoeken, maar via deze route is de kans vele malen kleiner (het virus wordt inactief bij kamertemperatuur en droge omstandigheden). Voor HPV typen 6 en 11 wordt de kans op overdracht bij eenmalig seksueel contact geschat op 60%. Bij genitale wratten is 60-80% van de partners ook besmet met het virus, met of zonder symptomen. 

De meeste mensen die besmet worden met de HPV types die genitale wratjes veroorzaken, ondervinden geen symptomen. Mensen zonder zichtbare genitale wratjes kunnen dus drager zijn van het virus zonder dat te weten. De overdrachtskans neemt sterk toe op het moment dat iemand wél zichtbare wratjes heeft. Het gebruik van een condoom biedt geen volledige bescherming tegen de overdracht van genitale wratten omdat de wratten ook buiten het hierdoor bedekte gebied kunnen voorkomen. 

Nieuwe wratjes zijn vaak besmettelijker dan oude wratjes. Bij de meeste mensen ruimt het lichaam het virus vanzelf op – 20% van de mensen met een nieuwe infectie met HPV type 6 of 11, heeft het virus binnen drie maanden geklaard. De meeste mensen (ruim 90%) ruimen het virus binnen twee jaar spontaan op en zullen niet weten dat zij besmet zijn geweest. De incubatietijd (de periode tussen het moment van besmetting en het ontstaan van de klachten) voor deze typen HPV is één tot acht maanden en ligt gemiddeld rond de drie maanden. Het kan door de lange incubatietijd lastig zijn om erachter te komen hoe je aan de wratten komt.

Genitale wratten diagnose en behandeling

De diagnose wordt gesteld op basis van de zichtbare huidafwijkingen, hiervoor is geen aanvullende test nodig. Genitale wratten zijn onschuldig en verdwijnen meestal spontaan. Maar dit kan wel lang duren. In sommige gevallen kunnen genitale wratten weer terugkomen, ook wanneer de wratten volledig weg waren.

Wij adviseren genitale wratten te behandelen omdat ze regelmatig als hinderlijk of cosmetisch vervelend ervaren worden. Het behandelen zorgt er tevens voor dat het immuunsysteem getriggerd wordt om het virus op te ruimen. Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden zoals het gebruiken van een zalfje, vloeistof, wegbranden, wegsnijden of bevriezen. In onze kliniek behandelen wij de genitale wratten door ze te bevriezen.

Het bevriezen van genitale wratten is erg effectief. In 80% van de gevallen is 1 behandeling voldoende om de wratten volledig te laten verdwijnen, soms zijn echter meerdere behandelingen nodig. Wanneer de wratten terugkomen kan ook gekozen worden voor een combinatiebehandeling met zalf of een vloeistof. Het is belangrijk je ervan bewust te zijn dat het verdwijnen van de wratten na de behandeling niet betekent dat zij nooit meer terug zullen komen. Dit is erg verschillend per persoon. Bij de meeste mensen zullen de wratten na behandeling echter weg blijven.

Meer informatie

Heb je vragen naar aanleiding van het lezen van deze blog of wil je je laten testen op genitale wratten? Kijk dan op deze pagina. Misschien staat het antwoord tussen de veelgestelde vragen. 

Wil je meer informatie over de mogelijke behandelingen of bestaat er twijfel over de aanwezigheid van genitale wratten? Maak dan een afspraak met een van onze artsen bij StadsKliniek.  

Bronnen

RIVM: https://www.rivm.nl/onderwerpen/genitale-wratten

LCI richtlijn: https://lci.rivm.nl/richtlijnen/humaanpapillomavirusinfectie-anogenitale-wratten

Waarom StadsKliniek?

  • Anoniem.
  • Geen wachttijd.
  • Uitslag volgende werkdag.
  • Ook in de avond en in het weekend.
  • Ook voor SOA behandelingen.
  • BIG-Geregistreerde artsen.
  • Test samen met je partner.

Heb je een vraag?

Neem dan contact op via telefoon, email of WhatsApp.

Wij zullen je dan direct verder helpen.