De afspraak
Wil je een hiv-sneltest laten doen bij StadsKliniek, dan kun je dit aangeven bij het maken van je afspraak. Tijdens het consult worden dezelfde vragen gesteld als tijdens een gewoon soa consult. Er wordt besproken waarom je een hiv-sneltest zou willen. De arts zal je daarin advies geven en uiteraard kun je zelf vragen stellen.
Naast de hiv-sneltest kunnen ook andere soa-testen worden geadviseerd. Of je hiervoor kiest is uiteindelijk aan jou.
De windowfase
Vanaf het moment van infectie met hiv kan het tot 3 maanden duren voordat hiv-antistoffen aantoonbaar zijn in het bloed. Dit wordt ook wel de windowfase genoemd. In de meeste gevallen zijn antistoffen al 6 weken na de infectie aantoonbaar, en antigenen zelfs nog iets eerder.
Zowel met de hiv-sneltest als in ons laboratorium wordt op antistoffen én antigenen getest. De arts kan jou adviseren en met jou bepalen wanneer het beste moment is om je te testen op hiv, en of het eventueel verstandig is om een test later te herhalen.
Bloedafname
Voor de hiv-sneltest wordt een buisje bloed afgenomen uit de elleboogsplooi. De test kan ook gedaan worden via een vingerprik, maar hierbij is de uitslag minder betrouwbaar. Stadskliniek kiest daarom altijd voor bloedafname uit de elleboogsplooi.
De arts voert daarna de test uit op de teststrip en kan de uitslag na 20 minuten aflezen. Eventueel worden in de tussentijd andere testen afgenomen. Indien er geen andere testen gedaan hoeven worden, wacht je in de wachtkamer tot de arts je weer binnen roept. Het is niet mogelijk om de uitslag van de sneltest telefonisch of per email te ontvangen.
Uitslag van de sneltest
Er zijn 3 mogelijke testuitslagen
NEGATIEF | Dit is goed nieuws. Er zijn op dat moment geen hiv-antistoffen of -antigenen in het bloed aangetoond.
REACTIEF | Mogelijk is er sprake van hiv. Er moeten aanvullende testen in het laboratorium gedaan worden ter bevestiging.
ONBRUIKBAAR | De test is niet goed gelukt. Dit zegt niets over de aan- of afwezigheid van hiv. De hiv-sneltest wordt herhaald of het bloed wordt naar het laboratorium gestuurd.
De hiv-sneltest wordt door de arts zelf afgelezen. Een negatieve uitslag is goed nieuws, er zijn dan geen hiv-antistoffen of antigenen in het bloed aangetoond. Als er rekening is gehouden met de windowfase is dit een betrouwbare uitslag, en betekent het dat je géén hiv hebt.
Wanneer de test wel reageert zal de arts niet meteen de diagnose hiv vaststellen. Daarvoor laten wij het laboratorium eerst aanvullende testen doen met meer uitgebreide meetapparatuur. De definitieve uitslag van de hiv-test door het laboratorium is na 1-2 werkdagen bekend.
Wat als ik hiv heb?
Als de definitieve uitslag positief is, wat betekent dat je hiv-geinfecteerd bent, dan kun je daarvan schrikken. De arts zal je hierover bellen en op het spreekuur uitnodigen om de vervolgstappen te bespreken. Wij zorgen dat je snel terecht kunt bij een hiv-behandelcentrum, waar je door de specialisten verder begeleid wordt. Het kan prettig zijn om iemand die je vertrouwt mee te nemen naar deze vervolgafspraken.
Hiv is goed te behandelen met de juiste medicatie en controles. Het is geen doodsvonnis meer zoals vroeger. Het is daarvoor wel belangrijk dat je zo snel mogelijk bij de specialist onder controle komt.
Waar en wanneer?
De hiv-sneltest is nu beschikbaar in al onze vestigingen (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Eindhoven en Breda). De gehele afspraak duurt circa 40 minuten.
Je kunt een afspraak plannen via onze online-agenda of door te bellen naar 085 065 7672. Kies voor een “nieuwe afspraak met hiv-sneltest”.
Belangrijk om te weten!
Gelukkig is de hiv-sneltest in de meeste gevallen negatief. Maar wanneer de uitslag reactief is kan dit veel stress en onzekerheid geven. Daarom is het belangrijk om je vooraf door de arts te laten adviseren over de voor- en nadelen van de hiv-sneltest in jouw geval. De arts kan jou ook uitleg geven over de betekenis van de uitslag en het vervolg.
Wij raden het af om online een hiv-zelftest te bestellen en op eigen gelegenheid uit te voeren.
Technische informatie
StadsKliniek maakt gebruik van de Alere Hiv Combo sneltest. Dit is een 4e generatie hiv-test die zowel antistoffen tegen hiv-1 en hiv-2, als p24-antigenen van het hiv-1 virus kan detecteren. Hiv-1 is wereldwijd het meest voorkomende type. Hiv-2 komt voornamelijk voor in West-Afrika.
Meer weten over de sensitiviteit, specificiteit en windowfase van onze testen? Klik hier.