Hiv sneltest2020-08-07T09:24:04+02:00

Hiv-sneltest bij StadsKliniek

Uitslag binnen 20 minuten.

  • Anoniem.
  • Geen wachttijd.
  • Klinieken in 8 steden.
  • Uitslag binnen 20 minuten.
  • Ook in de avond en weekend.
  • Ook voor SOA behandelingen.
  • BIG-Geregistreerde artsen.

Hiv-sneltest bij StadsKliniek

Uitslag binnen 20 minuten.

  • Anoniem.
  • Geen wachttijd.
  • Klinieken in 8 steden.
  • Uitslag binnen 20 minuten.
  • Ook in de avond en weekend.
  • Ook voor SOA behandelingen.
  • BIG-Geregistreerde artsen.

Hiv-sneltest bij StadsKliniek

Uitslag binnen 20 minuten.

  • Anoniem.
  • Geen wachttijd.
  • Klinieken in 8 steden.
  • Uitslag binnen 20 minuten.

Over de hiv-sneltest

StadsKliniek biedt de mogelijkheid om te testen op hiv (humaan immunodeficiëntie virus) door middel van een zogeheten hiv-sneltest.

Hiermee kun je veilig en betrouwbaar testen op hiv en heb je na 20 min de uitslag van de test.

Waarom StadsKliniek?

  • Anoniem.
  • Geen wachttijd.
  • Uitslag volgende werkdag.
  • Ook in de avond en in het weekend.
  • Ook voor SOA behandelingen.
  • BIG-Geregistreerde artsen.
  • Test samen met je partner.

De afspraak

Wil je een hiv-sneltest laten doen bij StadsKliniek, dan kun je dit aangeven bij het maken van je afspraak. Tijdens het consult worden dezelfde vragen gesteld als tijdens een gewoon soa consult. Er wordt besproken waarom je een hiv-sneltest zou willen. De arts zal je daarin advies geven en uiteraard kun je zelf vragen stellen.

Naast de hiv-sneltest kunnen ook andere soa-testen worden geadviseerd. Of je hiervoor kiest is uiteindelijk aan jou.

De windowfase

Vanaf het moment van infectie met hiv kan het tot 3 maanden duren voordat hiv-antistoffen aantoonbaar zijn in het bloed. Dit wordt ook wel de windowfase genoemd. In de meeste gevallen zijn antistoffen al 6 weken na de infectie aantoonbaar, en antigenen zelfs nog iets eerder.

Zowel met de hiv-sneltest als in ons laboratorium wordt op antistoffen én antigenen getest. De arts kan jou adviseren en met jou bepalen wanneer het beste moment is om je te testen op hiv, en of het eventueel verstandig is om een test later te herhalen.

Bloedafname

Voor de hiv-sneltest wordt een buisje bloed afgenomen uit de elleboogsplooi. De test kan ook gedaan worden via een vingerprik, maar hierbij is de uitslag minder betrouwbaar. Stadskliniek kiest daarom altijd voor bloedafname uit de elleboogsplooi.

De arts voert daarna de test uit op de teststrip en kan de uitslag na 20 minuten aflezen. Eventueel worden in de tussentijd andere testen afgenomen. Indien er geen andere testen gedaan hoeven worden, wacht je in de wachtkamer tot de arts je weer binnen roept. Het is niet mogelijk om de uitslag van de sneltest telefonisch of per email te ontvangen.

Uitslag van de sneltest

Er zijn 3 mogelijke testuitslagen

NEGATIEF | Dit is goed nieuws. Er zijn op dat moment geen hiv-antistoffen of -antigenen in het bloed aangetoond.
REACTIEF | Mogelijk is er sprake van hiv. Er moeten aanvullende testen in het laboratorium gedaan worden ter bevestiging.
ONBRUIKBAAR | De test is niet goed gelukt. Dit zegt niets over de aan- of afwezigheid van hiv. De hiv-sneltest wordt herhaald of het bloed wordt naar het laboratorium gestuurd.

De hiv-sneltest wordt door de arts zelf afgelezen. Een negatieve uitslag is goed nieuws, er zijn dan geen hiv-antistoffen of antigenen in het bloed aangetoond. Als er rekening is gehouden met de windowfase is dit een betrouwbare uitslag, en betekent het dat je géén hiv hebt.

Wanneer de test wel reageert zal de arts niet meteen de diagnose hiv vaststellen. Daarvoor laten wij het laboratorium eerst aanvullende testen doen met meer uitgebreide meetapparatuur. De definitieve uitslag van de hiv-test door het laboratorium is na 1-2 werkdagen bekend.

Wat als ik hiv heb?

Als de definitieve uitslag positief is, wat betekent dat je hiv-geinfecteerd bent, dan kun je daarvan schrikken. De arts zal je hierover bellen en op het spreekuur uitnodigen om de vervolgstappen te bespreken. Wij zorgen dat je snel terecht kunt bij een hiv-behandelcentrum, waar je door de specialisten verder begeleid wordt. Het kan prettig zijn om iemand die je vertrouwt mee te nemen naar deze vervolgafspraken.

Hiv is goed te behandelen met de juiste medicatie en controles. Het is geen doodsvonnis meer zoals vroeger. Het is daarvoor wel belangrijk dat je zo snel mogelijk bij de specialist onder controle komt.

Meer over hiv.

Waar en wanneer?

De hiv-sneltest is nu beschikbaar in al onze vestigingen (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Eindhoven en Breda). De gehele afspraak duurt circa 40 minuten.

Je kunt een afspraak plannen via onze online-agenda of door te bellen naar 085 065 7672. Kies voor een “nieuwe afspraak met hiv-sneltest”.

Belangrijk om te weten!

Gelukkig is de hiv-sneltest in de meeste gevallen negatief. Maar wanneer de uitslag reactief is kan dit veel stress en onzekerheid geven. Daarom is het belangrijk om je vooraf door de arts te laten adviseren over de voor- en nadelen van de hiv-sneltest in jouw geval. De arts kan jou ook uitleg geven over de betekenis van de uitslag en het vervolg.

Wij raden het af om online een hiv-zelftest te bestellen en op eigen gelegenheid uit te voeren.

Technische informatie

StadsKliniek maakt gebruik van de Alere Hiv Combo sneltest. Dit is een 4e generatie hiv-test die zowel antistoffen tegen hiv-1 en hiv-2, als p24-antigenen van het hiv-1 virus kan detecteren. Hiv-1 is wereldwijd het meest voorkomende type. Hiv-2 komt voornamelijk voor in West-Afrika.

Meer weten over de sensitiviteit, specificiteit en windowfase van onze testen? Klik hier.

Heb je een vraag?

Neem dan contact op via telefoon, email of WhatsApp.

Wij zullen je dan direct verder helpen.

Hiv sneltest afspraak maken

Maak online een afspraak voor een hiv test

Belangrijke informatie voor de afspraak

Chlamydia en gonorroe kunnen we betrouwbaar testen vanaf 10 dagen na
seksueel contact;

Voor mannen: Vanaf 3 uur vóór de afspraak niet meer plassen! Anders zelf de eerste straal ochtendurine opvangen in schoon flesje of potje en meenemen;

Betalen kan per pin of contant;
Uitslag na 1 werkdag bekend;
Kosteloos annuleren tot 72 uur vóór de afspraak uitsluitend per email.

Let op
Heb je een hoog risico gelopen op een
hiv-infectie in de afgelopen 72 uur?
Of is er sprake geweest van seksueel
geweld?

Neem dan eerst telefonisch contact op
met 085-0657672.

Neem in geval van spoed buiten onze openingstijden contact op met de dichtstbijzijnde Huisartsenpost, Spoedeisende Hulp of het Centrum voor Seksueel Geweld.

Veelgestelde vragen

Hoe snel ontvang ik de uitslag van de hiv sneltest?2020-02-10T12:01:20+01:00

Wanneer de hiv sneltest is uitgevoerd ontvang je na 20 minuten al de uitslag. Tijdens deze 20 minuten wachttijd kunnen aanvullende soa tests worden uitgevoerd. Wil je alleen de hiv sneltest laten uitvoeren, dan neem je plaats in de wachtruimte. Na 20 minuten word je naar binnengeroepen en ontvang je de uitslag van de hiv sneltest.

Is de hiv sneltest net zo betrouwbaar als een normale hiv test?2020-02-10T12:05:40+01:00

Ja, de hiv sneltest is net zo betrouwbaar als de reguliere hiv test. De hiv sneltest kan worden uitgevoerd door middel van een vingerprik en door bloed af te nemen uit de elleboogplooi. Bij een vingerprik is de hiv sneltest iets minder betrouwbaar. Daarom voeren we bij StadsKliniek altijd de hiv sneltest uit door bloed af te nemen uit de elleboogplooi.

Wanneer is de hiv sneltest betrouwbaar?2020-02-10T12:06:01+01:00

Na je laatste onveilige seksuele contact kan niet direct een betrouwbare hiv sneltest worden uitgevoerd. De test werkt op basis van antilichamen en antigenen in het bloed, die pas enige tijd na de besmetting aanwezig zijn. Dit wordt ook wel de windowfase genoemd.

Over het algemeen zijn deze stoffen zes weken na een besmetting met hiv aantoonbaar, maar pas 3 maanden na het laatste onveilige seksuele contact is er volledige betrouwbaarheid. Heb je zes weken of langer gewacht, maar korter dan 3 maanden, dan kan ervoor gekozen worden om de hiv test op een later moment uit te voeren of op een later moment te herhalen. Tijdens je afspraak bij StadsKliniek wordt besproken wat jouw situatie is en ontvang je advies over de uitvoering van de hiv sneltest.

Kan ik op alle locaties van StadsKliniek een hiv sneltest laten uitvoeren?2020-02-10T12:06:23+01:00

Ja, je kunt op alle acht locaties van StadsKliniek terecht om een hiv sneltest te laten uitvoeren. Maak direct een afspraak via de site om een hiv sneltest op een locatie naar voorkeur in te plannen.

Is er ook een hiv sneltest die ik thuis kan uitvoeren?2020-02-10T12:07:14+01:00

Nee, de hiv sneltest is niet beschikbaar als thuistest. Hoewel er op het internet soms hiv sneltests voor thuis worden aangeboden, zijn deze in veel gevallen niet geheel betrouwbaar. Om zeker te zijn van een betrouwbare uitslag raden we je daarom ten zeerste aan om een afspraak te maken bij StadsKliniek voor een betrouwbare hiv sneltest. Alleen met een betrouwbare test weet je zeker dat je de juiste uitslag ontvangt.

Wil je jezelf ook testen op andere soa’s, dan kun je hiervoor vaak wel een thuistest bestellen. Op de thuistest-pagina van StadsKliniek kun je aangeven welke thuistests je wilt ontvangen.

Wat betekent de uitslag van mijn hiv sneltest?2020-02-10T12:07:36+01:00

Er zijn drie mogelijke uitslagen van de hiv sneltest: positief, negatief en onbruikbaar. Een positieve uitslag betekent dat er stoffen zijn gevonden in je bloed die wijzen op hiv. De diagnose hiv wordt hierbij gesteld. Wel wordt er nog een extra, nog nauwkeurigere test uitgevoerd voor een definitieve diagnose.

Bij een negatieve uitslag zijn er geen stoffen gevonden die op hiv wijzen. Is de test na de windowfase uitgevoerd, dan weet je zeker dat je geen hiv hebt. Bij een onbruikbare uitslag is de hiv sneltest niet goed verlopen en moet een nieuwe test worden uitgevoerd.

Wat gebeurt er als de uitslag van de hiv sneltest positief is?2020-02-10T12:08:04+01:00

Bij een positieve uitslag van de hiv sneltest zijn er stoffen gevonden die wijzen op een hiv-besmetting. De diagnose van een hiv-besmetting wordt hierbij gesteld. Er worden aanvullende tests uitgevoerd om een definitieve diagnose te stellen.

Een positieve uitslag van de hiv sneltest leidt meestal tot schrik en angst. De artsen van StadsKliniek begeleiden je. Gelukkig is hiv tegenwoordig niet meer een besmetting die leidt tot de dood. Het virus kan bijzonder goed onderdrukt worden en met de juiste behandeling kun je een normaal leven leiden. De experts van StadsKliniek assisteren je om de juiste behandeling te ontvangen.

Hoe kan ik een hiv-infectie herkennen?2020-02-10T12:09:26+01:00

Een hiv-infectie is niet altijd goed te herkennen. De eerste symptomen lijken vaak op griep of een andere meer gangbare ziekte. Daarom wordt hiv vaak niet direct herkend in de beginfase en wordt het aangeraden om een hiv sneltest te doen wanneer je risico hebt gelopen. Hoe eerder je begint met de behandeling, hoe beter het verloop.

Eerste symptomen na een besmetting zijn onder meer griepachtige klachten, koorts, algehele malaise, huiduitslag en gezwollen lymfeklieren. Lees hier meer informatie over de symptomen van een hiv-infectie en het verloop van de ziekte.

Wat is het verschil tussen hiv en aids?2020-02-10T12:10:04+01:00

Hiv is het virus waarmee je besmet kunt raken. Een besmetting met hiv leidt tot diverse klachten. Wanneer je niet wordt behandeld voor de besmetting, kun je aids krijgen. Onbehandeld is aids de eindfase van de hiv-besmetting. Aids staat voor acquired immune deficiency syndrome. Dit betekent dat in feite dat het immuunsysteem niet meer (goed) werkt, door toedoen van het hiv-virus.

Word je tijdig behandeld voor een besmetting en blijf je medicatie gebruiken, dan krijg je geen aids en kun je een normaal leven leiden. In het westen krijgen mensen die besmet zijn met hiv dan ook zelden daadwerkelijk aids.

Ik heb geen klachten, kan ik toch hiv hebben?2020-02-10T12:10:22+01:00

De (eerste) klachten van een hiv-besmetting kunnen erg vaag zijn. Sommige mensen krijgen enkele weken na de besmetting acute hiv. Dit lijkt sterk op de ziekte van Pfeiffer. Omdat hier de klachten vrij heftig zijn, wordt hiv in dit stadium vaak herkend.

Niet iedereen krijgt echter acute hiv. Soms zijn de klachten licht of vrijwel afwezig. Heb je geen klachten (of herinner je geen klachten in de afgelopen weken), maar wel risico gelopen, laat dan toch een hiv sneltest doen. Veel mensen beseffen niet dat ze hiv hebben doordat de ernst en aard van de klachten licht of vaag is. Neem geen risico. Hoe eerder hiv wordt herkend en behandeld, hoe beter het verloop.

Ik heb PrEP genomen voor onveilige seks, kan ik toch hiv hebben?2020-02-10T12:11:11+01:00

Wanneer PrEP op de juiste manier wordt gebruikt en op het juiste moment wordt genomen biedt het in principe meer dan 99% bescherming tegen een hiv-infectie. Heb je PrEP op de juiste manier gebruikt, maar onveilige seks gehad, dan is de kans dus bijzonder klein dat je toch hiv hebt opgelopen.

PrEP beschermt je echter niet tegen andere soa’s. Je kunt door de onveilige seks dus wel een andere soa hebben opgelopen. Het is daarom altijd verstandig een soa test te laten uitvoeren na afloop van de windowfase van de verschillende soa’s. Heb je symptomen die lijken op hiv, dan kun je ook voor de zekerheid alsnog een hiv sneltest laten uitvoeren om een hiv-besmetting uit te kunnen sluiten.

Wat is het verschil tussen de hiv test en de hiv sneltest?2020-02-10T12:11:53+01:00

Er bestaat geen verschil in betrouwbaarheid tussen de reguliere hiv test en de hiv sneltest. Met de hiv sneltest ontvang je echter al binnen 20 minuten, nog tijdens je afspraak, de uitslag. Veel mensen geven aan dat ze dit het prettigst vinden, omdat ze op deze manier zo snel mogelijk duidelijkheid hebben.

Bij de hiv test ontvang je de uitslag de volgende werkdag. Je kunt kiezen voor zowel de reguliere hiv test als de hiv sneltest bij StadsKliniek.

Heb je een vraag?

Neem dan contact op via telefoon, email of WhatsApp.

Wij zullen je dan direct verder helpen.