Hoe werkt een soa test?

Soa test zonder wachttijd

Uitslag
volgende werkdag bekend

Hoe werkt een soa test bij ons?

Bij onze kliniek duurt een soa test ongeveer 15 minuten. Om jou een idee te geven over hoe het soa onderzoek wordt uitgevoerd, kun je onderstaande informatie doornemen.

Nadat je online of telefonisch een afspraak hebt gemaakt bij één van onze klinieken

Je wordt discreet ontvangen door onze soa-specialist (arts) die jou een aantal vragen stelt over jouw laatste seksuele contacten. Op basis van jouw antwoorden kan de arts in overleg met jou bepalen welke soa testen gedaan moeten worden op basis van de risico’s die je gelopen hebt. De manier waarop je seks hebt gehad (oraal, vaginaal of anaal) kan van invloed zijn op het type soa test dat voor jou geschikt is. Het type test is ook afhankelijk van de persoon met wie je seksueel contact hebt gehad (man, vrouw, transgender). Onze arts zal dit met jou bespreken. Alles wat je vertelt aan onze arts is 100% vertrouwelijk.

Soa-test op een simpele en discrete manier

Wij hanteren drie methodes (urine, uitstrijkje of bloed) om de soa testen te kunnen uitvoeren. Welke soa test voor jou geschikt is, bepaalt de arts aan de hand van het risico dat je hebt gelopen tijdens het onbeschermde vrijen.

De test op chlamydia en gonorroe wordt gedaan middels urineonderzoek bij mannen en een vaginaal uitstrijkje/swab bij vrouwen. Deze laatste methode (swab) wordt ook toegepast in het geval dat er sprake is geweest van anaal en oraal seksueel contact zowel bij mannen als bij vrouwen. Je kunt ervoor kiezen om de swab zelf te doen of dit aan de arts toe te vertrouwen.

Voor het testen op andere soa zoals hiv, hepatitis B en syfilis wordt bloed afgenomen door de arts waarna de monstertjes naar het laboratorium worden gestuurd om de uitslag te bepalen.

Heb je uitslag, wratjes, blaasjes of bultjes dan kan het zijn dat je een herpes genitalis infectie hebt of een infectie met HPV (humaan papilloma virus) wat genitale wratten kan veroorzaken. De diagnose herpes genitalis of genitale wratten wordt met het oog gesteld. In de meeste gevallen hoeft de arts geen monster te nemen van de blaasjes of wratjes.

Hoe werkt een Soa test bij onze kliniek?

Een soa test geschiedt bij onze kliniek op een eenvoudige manier. Tijdens jouw vertrouwelijkegesprek met onze soaspecialist wordt bepaalt welke soa test gedaan moet worden. Dit is afhankelijk van het risico dat je gelopen hebt, hoe en met wie je onbeschermd sekscontact hebt gehad (met een vrouw, een man of beiden).

De soa  gonorroe en chlamydia worden bij mannen door middel van een urinetest vastgesteld. Bij vrouwen gebeurt dit met een wattenstokje dat je zelf kunt gebruiken om vocht uit de vagina af te nemen. Je kunt er ook voor kiezen om dit door onze arts te laten doen. De urine en het vocht worden in het lab onderzocht om de uitslag binnen 1 werkdag te bepalen en bekend te maken.

De soa testen op syfilis, hiv en hepatitis worden uitgevoerd via bloedonderzoek. Dit betekent dat er bloed wordt afgenomen voor labonderzoek waarna de uitslag binnen 1 werkdag vastgesteld wordt.