Soa test voor mannen

Soa test zonder wachttijd

Uitslag
volgende werkdag bekend

Ben je een man en heb je seks met mannen of heb je een vrouwelijke partner maar je hebt weleens seks met andere mannen,  dan kun je in principe terecht bij de GGD voor een gratis soa test. Echter, niet iedereen wil dat. Het kan zijn dat je geen zin hebt om lang te moeten wachten voordat je terecht kunt voor een afspraak. Ook kan het zijn dat je geen  zin hebt om te wachten in de wachtkamer of liever geen  bekenden wilt tegenkomen. Het kan ook  zijn dat je naast jouw vaste partner wel eens seks hebt met mannen en dat je niet wenst dat hij/zij dit weet. Bij StadsKliniek kun je terecht voor een anonieme soa test zonder wachttijd. Wij hebben ruime ervaring met verschillende situaties en je kunt altijd rekenen op onze discretie.

Vaak hebben mannen die seks hebben mannen meer wisselende contacten dan gemiddeld. Het is belangrijk om stil te staan bij de risico’s van onveilig seksueel contact.  Orale seks gebeurt vaak zonder condoom. Wist je bijvoorbeeld dat je van onveilig oraal contact ook soa’s in je keel kunt krijgen?

Heb je wisselende partners? Ga dan verstandig om met je seksualiteit vooral als jij en jouw partners de voorkeur hebben zonder condoom te vrijen. Het gebeurt soms dat het condoom scheurt, niet wordt gewisseld tussen verschillende contacten of onderling seksspeeltjes worden uitgewisseld. Het is daarom verstandig dat zowel jij als je partners regelmatig worden getest en dat jullie de vrijheid voelen om hierover te spreken en elkaar de uitslag kunnen laten zien. Wees naar elkaar eerlijk over je contacten en wanneer je voor het laatst bent getest.

Mannen die seks hebben met mannen behoren tot een zogenaamde “risicogroep” en komen daarom in aanmerking voor een gratis test bij de GGD. Momenteel lopen de wachttijden voor een gratis test erg op. Het is mogelijk dat je snel terecht kunt, maar vaak moet je een paar maanden wachten voordat je aan de beurt bent. Soms word je door de assistente  verwezen naar de huisarts of naar een soakliniek zoals StadsKliniek.

Bij onze klinieken in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Breda en Eindhoven kun je dezelfde dag terecht voor een soa test. Wij hebben geen wachttijd. De testen worden afgenomen in onze kliniek en worden bepaald door een ISO-gecertificeerd laboratorium dat ook soa testen voor de GGD uitvoert.

Tijdens het consult wordt samen met jou bepaald welke soa testen voor jou verstandig zijn om te doen. Dit is afhankelijk van de risico’s die je hebt gelopen tijdens het onveilige contact. De uitslag van de soa test is de volgende werkdag bekend. Wij zorgen zelf voor de juiste behandeling wanneer de uitslag positief is. Hiervoor kun je de volgende dag al terecht.

Hoe werkt een Soa test bij onze kliniek?

Een soa test geschiedt bij onze kliniek op een eenvoudige manier. Tijdens jouw vertrouwelijkegesprek met onze soaspecialist wordt bepaalt welke soa test gedaan moet worden. Dit is afhankelijk van het risico dat je gelopen hebt, hoe en met wie je onbeschermd sekscontact hebt gehad (met een vrouw, een man of beiden).

De soa  gonorroe en chlamydia worden bij mannen door middel van een urinetest vastgesteld. Bij vrouwen gebeurt dit met een wattenstokje dat je zelf kunt gebruiken om vocht uit de vagina af te nemen. Je kunt er ook voor kiezen om dit door onze arts te laten doen. De urine en het vocht worden in het lab onderzocht om de uitslag binnen 1 werkdag te bepalen en bekend te maken.

De soa testen op syfilis, hiv en hepatitis worden uitgevoerd via bloedonderzoek. Dit betekent dat er bloed wordt afgenomen voor labonderzoek waarna de uitslag binnen 1 werkdag vastgesteld wordt.