Ook soa test wanneer je geen klachten hebt

Soa test zonder wachttijd

Uitslag
volgende werkdag bekend

Laat je testen na onbeschermd seksueel contact, zelfs als je geen klachten hebt!

Een geslachtsziekte of soa (seksueel overdraagbare aandoeningen) is een infectie die je kunt oplopen door onveilig seksueel contact. Soa worden veroorzaakt door een virus, bacterie of een parasiet. Soa gaan niet altijd gepaard met symptomen of klachten. Dit betekent dat een persoon een soa kan hebben zonder dat hij/zij er iets van merkt.

Vaak krijgen we de vraag: is het nodig dat ik me laat testen want ik heb geen last van klachten?

De meeste soa veroorzaken geen klachten. Dit maakt de soa erg verraderlijk waardoor je onbewust jouw sekspartner(s) kunt besmetten. Het oplopen of verspreiden van soa is nooit wenselijk. Echter veel mensen durven zich niet te laten testen wegens schaamte of omdat er een taboe rust op soa.
Om dezelfde reden vinden ze het ook vaak lastig om hun sekspartners te waarschuwen. Gelukkig bieden wij via onze kliniek de mogelijkheid om zelf de sekspartners anoniem te informeren zonder aan te geven wie ons deze taak heeft toevertrouwt.

Ondanks deze barrières is het noodzakelijk je tijdig te laten testen op soa wanneer er sprake is geweest van onbeschermd seksueel contact. Dit is de enige manier om de schade veroorzaakt door deze aandoeningen te voorkomen of te beperken. Maak daarom een afspraak om je voor de zekerheid te laten testen!

Hoe werkt een Soa test bij onze kliniek?

Een soa test geschiedt bij onze kliniek op een eenvoudige manier. Tijdens jouw vertrouwelijkegesprek met onze soaspecialist wordt bepaalt welke soa test gedaan moet worden. Dit is afhankelijk van het risico dat je gelopen hebt, hoe en met wie je onbeschermd sekscontact hebt gehad (met een vrouw, een man of beiden).

De soa  gonorroe en chlamydia worden bij mannen door middel van een urinetest vastgesteld. Bij vrouwen gebeurt dit met een wattenstokje dat je zelf kunt gebruiken om vocht uit de vagina af te nemen. Je kunt er ook voor kiezen om dit door onze arts te laten doen. De urine en het vocht worden in het lab onderzocht om de uitslag binnen 1 werkdag te bepalen en bekend te maken.

De soa testen op syfilis, hiv en hepatitis worden uitgevoerd via bloedonderzoek. Dit betekent dat er bloed wordt afgenomen voor labonderzoek waarna de uitslag binnen 1 werkdag vastgesteld wordt.