SOA Test2019-12-04T10:12:13+00:00

SOA Test

Vandaag getest, morgen de uitslag.

 • Anoniem.
 • Geen wachttijd.
 • Uitslag volgende dag.
 • Klinieken in 6 steden.
 • Ook in de avond en weekend.
 • Ook voor SOA behandelingen.
 • BIG-Geregistreerde artsen.

SOA Test

Vandaag getest, morgen de uitslag.

 • Anoniem.
 • Geen wachttijd.
 • Uitslag volgende dag.
 • Klinieken in 6 steden.
 • Ook in de avond en weekend.
 • Ook voor SOA behandelingen.
 • BIG-Geregistreerde artsen.

SOA Test

Vandaag getest, morgen de uitslag.

 • Anoniem.
 • Geen wachttijd.
 • Uitslag volgende dag.
 • Klinieken in 6 steden.
 • Ook in de avond en weekend.
 • Ook voor SOA behandelingen.

SOA Test | Anoniem en Geen Wachttijd.

Als je een SOA test wilt laten afnemen ben je bij StadsKliniek aan het juiste adres. Wij hanteren geen wachttijden waardoor je direct een afspraak kunt maken. Op deze pagina lees je alles over SOA testen, hoe een test werkt, en wanneer je deze moet laten uitvoeren.

Een soa test is bij StadsKliniek volledig anoniem en scherp geprijsd. In onze klinieken kun je je laten
testen op onder meer chlamydia, gonorroe, hiv, syfilis (ook wel lues genoemd), hepatitis (A,
B en C) en herpes. Maar ook voor soa’s zoals mycoplasma genitalium en
trichomonas vaginalis kun je bij ons terecht. Ook kun je op onze site een SOA thuistest bestellen.

Maak direct online een afspraak in onze agenda of bel:

Waarom StadsKliniek?

 • Anoniem.
 • Geen wachttijd.
 • Uitslag volgende dag.
 • Ook in de avond en in het weekend.
 • Ook voor SOA behandelingen.
 • BIG-Geregistreerde artsen.
 • Test samen met je partner.

Wanneer moet je je laten testen op soa infecties?

Een geslachtsziekte of soa (seksueel overdraagbare aandoeningen) is een infectie die je kunt oplopen door onveilig seksueel contact. Soa worden veroorzaakt door een virus, bacterie of een parasiet. Soa gaan niet altijd gepaard met symptomen of klachten. Dit betekent dat een persoon een soa kan hebben zonder dat hij/zij er iets van merkt.

Je kunt je op soa laten testen in de volgende gevallen:

 • Je hebt onveilig sekscontact gehad
 • Je bent gewaarschuwd door iemand voor een soa
 • Er is iets misgegaan met het condoom tijdens het vrijen
 • Je hebt klachten die op een soa duiden zoals uitscheiding, wratten, blaasjes of branderig plassen
 • Je hebt klachten die kenmerkend zijn voor een acute hiv-infectie (zie hiv)
 • Je hebt een nieuwe relatie en je wilt stoppen met het condoom
 • Bij het begin van jouw zwangerschap zodat jouw kind niet besmet raakt

Laat je testen na onbeschermd seksueel contact, zelfs als je geen klachten hebt!

Vaak krijgen we de vraag: is het nodig dat ik me laat testen want ik heb geen last van klachten?

De meeste soa veroorzaken geen klachten. Dit maakt de soa erg verraderlijk waardoor je onbewust jouw sekspartner(s) kunt besmetten. Het oplopen of verspreiden van soa is nooit wenselijk. Echter veel mensen durven zich niet te laten testen wegens schaamte of omdat er een taboe rust op soa.
Om dezelfde reden vinden ze het ook vaak lastig om hun sekspartners te waarschuwen. Gelukkig bieden wij via onze kliniek de mogelijkheid om zelf de sekspartners anoniem te informeren zonder aan te geven wie ons deze taak heeft toevertrouwt.

Ondanks deze barrières is het noodzakelijk je tijdig te laten testen op soa wanneer er sprake is geweest van onbeschermd seksueel contact. Dit is de enige manier om de schade veroorzaakt door deze aandoeningen te voorkomen of te beperken. Maak daarom een afspraak om je voor de zekerheid te laten testen!

Hoe werkt een SOA test?

Bij onze kliniek duurt een soa test ongeveer 15 minuten. Om jou een idee te geven over hoe het soa onderzoek wordt uitgevoerd, kun je onderstaande informatie doornemen.

Nadat je online of telefonisch een afspraak hebt gemaakt bij één van onze klinieken

Je wordt discreet ontvangen door onze soa-specialist (arts) die jou een aantal vragen stelt over jouw laatste seksuele contacten. Op basis van jouw antwoorden kan de arts in overleg met jou bepalen welke soa testen gedaan moeten worden op basis van de risico’s die je gelopen hebt.

De manier waarop je seks hebt gehad (oraal, vaginaal of anaal) kan van invloed zijn op het type soa test dat voor jou geschikt is. Het type test is ook afhankelijk van de persoon met wie je seksueel contact hebt gehad (man, vrouw, transgender). Onze arts zal dit met jou bespreken. Alles wat je vertelt aan onze arts is 100% vertrouwelijk.

SOA test op een simpele en discrete manier

Wij hanteren drie methodes (urine, uitstrijkje of bloed) om de soa testen te kunnen uitvoeren. Welke soa test voor jou geschikt is, bepaalt de arts aan de hand van het risico dat je hebt gelopen tijdens het onbeschermde vrijen.

De test op chlamydia en gonorroe wordt gedaan middels urineonderzoek bij mannen en een vaginaal uitstrijkje/swab bij vrouwen. Deze laatste methode (swab) wordt ook toegepast in het geval dat er sprake is geweest van anaal en oraal seksueel contact zowel bij mannen als bij vrouwen. Je kunt ervoor kiezen om de swab zelf te doen of dit aan de arts toe te vertrouwen.

Voor het testen op andere soa zoals hiv, hepatitis B en syfilis wordt bloed afgenomen door de arts waarna de monstertjes naar het laboratorium worden gestuurd om de uitslag te bepalen.

Heb je uitslag, wratjes, blaasjes of bultjes dan kan het zijn dat je een herpes genitalis infectie hebt of een infectie met HPV (humaan papilloma virus) dat genitale wratten kan veroorzaken. De diagnose herpes genitalis of genitale wratten wordt met het oog gesteld. In de meeste gevallen hoeft de arts geen monster te nemen van de blaasjes of wratjes.

SOA Test voor swingers

De meeste swingers hebben meer wisselende seksuele contacten dan gemiddeld en dat gebeurt in de praktijk vaak niet veilig (zonder condoom). Wist je bijvoorbeeld dat je van onveilig oraal contact ook soa’s in je keel kunt krijgen? Ook kan het zijn dat het condoom scheurt, niet wordt gewisseld tussen verschillende contacten of onderling seksspeeltjes worden uitgewisseld. Het is daarom verstandig om je regelmatig te laten testen op soa’s.

Het komt soms voor dat je tijdens een spannend avontuurtje het condoom vergeet of dat jij en je partners de voorkeur hebben om zonder condoom te vrijen. In dat geval is het belangrijk dat zowel jij als je partners regelmatig worden getest en dat jullie de vrijheid voelen hierover te spreken en elkaar de uitslag kunnen laten zien. Wees naar elkaar eerlijk over je contacten en wanneer je voor het laatst bent getest. Niemand houdt graag een soa over na een plezierige avond.

Bij onze klinieken in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Breda en Eindhoven kunnen swingers anoniem en zonder wachttijd terecht voor een soa test. Tijdens het consult oftewel het gesprek met de arts, wordt samen met jou bepaald welke soa testen voor jou verstandig zijn om te doen. Dit is afhankelijk van de risico’s die je hebt gelopen tijdens het onveilige contact. De uitslag van de soa test is de volgende werkdag bekend. Wij zorgen zelf voor de juiste behandeling indien de uitslag positief is. Hiervoor kun je de volgende dag al terecht.

Ben je swinger en wil je samen met je partner komen dan is dit ook mogelijk. Jullie mogen samen het consult met de arts in of je kunt op je partner wachten in de wachtruimte.

Deze mogelijkheid waarvan swingers gebruik kunnen maken, is gebaseerd op anonimiteit en snelheid. Indien gewenst kunnen wij de officiële uitslagen van het laboratorium bezorgen zodat ze als bewijs kunnen dienen voor je partners.

SOA test voor mannen die seks hebben met mannen

Ben je een man en heb je seks met mannen of heb je een vrouwelijke partner maar je hebt weleens seks met andere mannen, dan kun je in principe terecht bij de GGD voor een gratis soa test.

Echter, niet iedereen wil dat. Misschien heb je geen zin hebt om lang te moeten wachten voordat je terecht kunt voor een afspraak. Ook kan het zijn dat je geen zin hebt om te wachten in de wachtkamer of dat je liever geen bekenden wilt tegenkomen. Wellicht heb je naast jouw vaste partner weleens seks hebt met mannen en dat je niet wenst dat zij dit weet. Bij StadsKliniek kun je terecht voor een anonieme soa test zonder wachttijd. Wij hebben ruime ervaring met verschillende situaties en je kunt altijd rekenen op onze discretie.

Vaak hebben mannen die seks hebben mannen meer wisselende contacten dan gemiddeld. Het is belangrijk om stil te staan bij de risico’s van onveilig seksueel contact. Orale seks gebeurt vaak zonder condoom. Wist je bijvoorbeeld dat je van onveilig oraal contact ook soa’s in je keel kunt krijgen?

Heb je wisselende partners? Ga dan verstandig om met je seksualiteit vooral als jij en jouw partners de voorkeur hebben zonder condoom te vrijen. Het gebeurt soms dat het condoom scheurt, niet wordt gewisseld tussen verschillende contacten of onderling seksspeeltjes worden uitgewisseld. Het is daarom verstandig dat zowel jij als je partners regelmatig worden getest en dat jullie de vrijheid voelen om hierover te spreken en elkaar de uitslag kunnen laten zien. Wees naar elkaar eerlijk over je contacten en wanneer je voor het laatst bent getest.

Mannen die seks hebben met mannen behoren tot een zogenaamde “risicogroep” en komen daarom in aanmerking voor een gratis test bij de GGD. Momenteel lopen de wachttijden voor een gratis test erg op. Het is mogelijk dat je snel terecht kunt, maar vaak moet je een paar maanden wachten voordat je aan de beurt bent. Soms word je door de assistente verwezen naar de huisarts of naar een soakliniek zoals StadsKliniek.

Bij onze klinieken in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Breda en Eindhoven kun je dezelfde dag terecht voor een soa test. Wij hebben geen wachttijd. De testen worden afgenomen in onze kliniek en worden bepaald door een ISO-gecertificeerd laboratorium dat ook soa testen voor de GGD uitvoert.

Tijdens het consult wordt samen met jou bepaald welke soa testen voor jou verstandig zijn om te doen. Dit is afhankelijk van de risico’s die je hebt gelopen tijdens het onveilige contact. De uitslag van de soa test is de volgende werkdag bekend. Wij zorgen zelf voor de juiste behandeling wanneer de uitslag positief is. Hiervoor kun je de volgende dag al terecht.

Heb je een vraag?

Neem dan contact op via telefoon, email of WhatsApp.

Wij zullen je dan direct verder helpen.

SOA Test afspraak maken

Maak online een afspraak voor een SOA test of behandeling

Belangrijke informatie voor de afspraak

Chlamydia en gonorroe kunnen we betrouwbaar testen vanaf 10 dagen na
seksueel contact;

Voor mannen: Vanaf 3 uur vóór de afspraak niet meer plassen! Anders zelf de eerste straal ochtendurine opvangen in schoon flesje of potje en meenemen;

Betalen kan per pin of contant;
Uitslag na 1 werkdag bekend;
Kosteloos annuleren tot 72 uur vóór de afspraak uitsluitend per email.

Let op
Heb je een hoog risico gelopen op een
hiv-infectie in de afgelopen 72 uur?
Of is er sprake geweest van seksueel
geweld?

Neem dan eerst telefonisch contact op
met 085-0657672.

Neem in geval van spoed buiten onze openingstijden contact op met de dichtstbijzijnde Huisartsenpost, Spoedeisende Hulp of het Centrum voor Seksueel Geweld.

Prijs SOA test

Wat kost een SOA test?

Basis SOA Test

100,-
 • Je wordt getest op:
 • Gonorroe
 • Chlamydia

Uitgebreide SOA Test

150,-
 • Je wordt getest op:
 • Gonorroe
 • Chlamydia
 • Syfillis
 • HIV
 • Hepatitis B of C

Extra lichaamslocatie

35,-
 • Speciaal voor chlamydia en gonorroe:
 • SOA test op extra lichaamslocatie.
 • Bijvoorbeeld op keel of anus als aanvullende locatie.

Veelgestelde vragen

Hoe werkt een Soa test bij onze kliniek?2019-10-23T14:10:06+00:00

Een soa test geschiedt bij onze kliniek op een eenvoudige manier. Tijdens jouw vertrouwelijke gesprek met onze soaspecialist wordt bepaalt welke soa test gedaan moet worden. Dit is afhankelijk van het risico dat je gelopen hebt, hoe en met wie je onbeschermd sekscontact hebt gehad (met een vrouw, een man of beiden).

De soa  gonorroe en chlamydia worden bij mannen door middel van een urinetest vastgesteld. Bij vrouwen gebeurt dit met een wattenstokje dat je zelf kunt gebruiken om vocht uit de vagina af te nemen. Je kunt er ook voor kiezen om dit door onze arts te laten doen. De urine en het vocht worden in het lab onderzocht om de uitslag binnen 1 werkdag te bepalen en bekend te maken.

De soa testen op syfilis, hiv en hepatitis worden uitgevoerd via bloedonderzoek. Dit betekent dat er bloed wordt afgenomen voor labonderzoek waarna de uitslag binnen 1 werkdag vastgesteld wordt.

Wat betekent mijn uitslag?2019-11-22T14:59:48+00:00

Het wachten op de uitslag van je soa test geeft in de meeste gevallen toch altijd veel stress. Ook als je vooraf geen soa verwacht te hebben kan de wachtperiode je toch een beetje zenuwachtig maken. Wij willen graag dat de uitslag altijd duidelijk voor je is en zullen de uitslag altijd toelichten.

Middels deze pagina willen wij jou alvast wat informatie geven over wat je kan verwachten van je uitslag en wat positief en negatief ook alweer precies betekent.

 

 1. Een negatieve uitslag is goed nieuws en betekent dat er géén infectie is aangetoond met de desbetreffende soa. Je hoeft nu niks meer te doen. Belangrijk: De betrouwbaarheid van de uitslag van de testen is afhankelijk van de windowfase. De windowfase verschilt per soa. Voor chlamydia en gonorroe is de windowfase 10 dagen. De testen zijn dus pas betrouwbaar 10 dagen na het seksueel contact. Voor bloedtesten hanteren wij een windowfase van 12 weken. Heb je de test eerder uitgevoerd dan is de uitslag mogelijk niet betrouwbaar.

 

 1. Een positieve uitslag betekent helaas dat er in jouw sample een infectie is aangetoond met een van de soa’s waarop jij getest hebt. Je draagt de bacteriën bij je en kunt deze overdragen aan anderen. Hiervoor zul je dus behandeld moeten worden.

 

 1. Af en toe zal de uitslag ‘remming’ vertonen. Dit betekent dat er storende stoffen in het sample zitten, waardoor de test niet goed uit te voeren is door het laboratorium. Remming van de test komt vaker voor bij anale testen dan bij testen van vagina, urine of keel.

  Wanneer er remming optreedt, zal het laboratorium jouw sample ‘wassen’, om deze storende stoffen te elimineren en zal er opnieuw een test uitgevoerd worden. In dit geval kan de uitslag van jouw test dus iets langer duren dan verwacht. In een uitzonderlijk geval zal er nieuw materiaal verkregen moeten worden. Uiteraard kan dit zonder bijkomende kosten. Neem in dit geval contact met ons op zodat er een nieuwe test kan worden uitgevoerd.

Wat kan ik doen in het geval van een positieve uitslag?2019-11-22T15:00:15+00:00

Elke soa wordt op zijn eigen manier behandeld. Voor specifieke informatie over de behandeling kun je terecht bij de pagina over de soa waarop jij hebt getest.

Heb je een vraag?

Neem dan contact op via telefoon, email, WhatsApp of de chatfunctie op deze pagina.

Wij zullen je dan direct verder helpen.