Genitale wratten soa test2020-08-07T09:21:11+02:00

Genitale Wratten SOA test

Vandaag getest, morgen de uitslag.

 • Anoniem.
 • Geen wachttijd.
 • Uitslag volgende werkdag.
 • Klinieken in 8 steden.
soa test vrouw

Genitale wratten SOA test

Vandaag getest, morgen de uitslag.

 • Anoniem.
 • Geen wachttijd.
 • Uitslag volgende werkdag.
 • Klinieken in 8 steden.
soa test vrouw

Genitale wratten SOA test

Vandaag getest, morgen de uitslag.

 • Anoniem.
 • Geen wachttijd.
 • Uitslag volgende werkdag.
 • Klinieken in 8 steden.

Wat zijn genitale wratten?

Genitale wratten worden veroorzaakt door het humaan papilloma virus (HPV). Ze ontstaan rondom de vagina, penis of anus. Ze beginnen klein en kunnen zich uitbreiden in groepjes. Ze zijn te herkennen aan hun rozerode of grijswitte kleur.

Er bestaan meer dan 100 varianten van HPV, echter de meest bekende typen zijn:

 • Type 16 en 18: deze typen HPV zijn de belangrijkste veroorzakers van baarmoederhalskanker. In 60-70% van de vrouwen met baarmoederhalskanker, wordt een van deze twee typen aangetoond.
 • Type 6 en 11: deze typen HPV zijn de belangrijkste veroorzakers van genitale wratten. Deze kunnen ontstaan rondom de vagina, penis of anus. Ze beginnen klein en kunnen uitbreiden in groepjes. Ze zijn te herkennen aan hun kenmerkende rozerode of grijswitte kleur. Het hebben van genitale wratten betekent dus niet direct dat je ook een verhoogd risico hebt op baarmoederhalskanker. Wel kun je met meerdere typen HPV tegelijkertijd besmet zijn.

Genitale wratten komen vaak voor en kunnen een paar weken tot maanden na de besmetting met HPV ontstaan. Bijna iedereen die seksueel actief is, raakt ooit besmet met HPV. Meeste mensen ruimen dit virus vanzelf op en HPV geeft dan ook meestal geen klachten. De incubatietijd (de periode tussen het moment van besmetting en het ontstaan van de klachten) voor HPV is één tot acht maanden, gemiddeld drie maanden. Net zoals andere soa’s kan het virus lang zonder symptomen in het lichaam zitten waardoor je er niets van merkt en je het virus wel onbewust kunt overdragen.

Waarom StadsKliniek?

 • Anoniem.
 • Geen wachttijd.
 • Uitslag volgende werkdag.
 • Ook in de avond en in het weekend.
 • Ook voor SOA behandelingen.
 • BIG-Geregistreerde artsen.
 • Test samen met je partner.

Wat zijn de symptomen van genitale wratten?

soa test vrouw

Symptomen bij vrouwen

 • Jeuk, pijn, branderig gevoel
 • Wratten rondom vagina
 • Onzichtbare wratten in de vagina of op de baarmoedermond
 • Wratten rondom anus (ook mogelijk zonder anale seks)
soa test man

Symptomen bij mannen

 • Wratten rondom penis, voornamelijk op de eikel en de schacht
 • Wratten op de venusheuvel rondom de aanhechting van de penis
 • Wratten rondom anus (ook mogelijk zonder anale seks)
 • Jeuk, pijn, branderig gevoel

Hoe krijg je genitale wratten?

Genitale wratten worden veroorzaakt door HPV (humaan papilloma virus). Ze ontstaan rond de penis, vagina of anus. De meeste mensen ruimen dit virus vanzelf op. Zo’n 20% van de patienten met een nieuwe infectie heeft het virus binnen drie maanden al geklaard. Bij de meeste mensen (ruim 90%) ruimt het immuunsysteem het virus binnen twee jaar op en zij zullen niet weten dat zij besmet zijn geweest.

Besmettingen met HPV typen 6/11 (die genitale wratten veroorzaken) verlopen bijna altijd via direct seksueel contact. Deze typen HPV zijn zeer besmettelijk. Bij genitale wratten is 60-80% van de partners ook besmet met het virus, met of zonder symptomen. Voor HPV typen 6/11 wordt de kans op overdracht bij eenmalig seksueel contact geschat op 60%. Hiernaast kan besmetting ook plaatsvinden via de vingers of zelfs handdoeken, maar via deze route is de kans vele malen kleiner (het virus wordt inactief bij kamertemperatuur en droge omstandigheden). De kans op besmetting is het groots wanneer er wratjes aanwezig zijn, maar ook zonder wratjes is er virusuitscheiding mogelijk. Nieuwe wratjes zijn vaak besmettelijker dan oude wratjes. Het gebruik van condooms beschermt niet 100% tegen het virus.

Hoe worden genitale wratten vastgesteld?

Het testen op genitale wratten gebeurt niet door middel van urine, een kweekje of bloedonderzoek. Op basis van de huidafwijkingen kan de arts vaststellen of iemand genitale wratten heeft. In de meeste gevallen is de diagnose zo duidelijk dat het niet nodig is om materiaal van de wratjes af te nemen voor verder onderzoek.

Wanneer bij jou genitale wratten zijn vastgesteld is het belangrijk om je ook te laten testen op andere soa’s omdat de kans hierop groter is wanneer je al een soa hebt. De arts zal je adviseren op welke soa’s je je het beste kunt laten testen.

Hoe wordt genitale wratten behandeld?

Genitale wratten zijn onschuldig en verdwijnen meestal spontaan. Maar dit kan wel lang duren. In sommige gevallen kunnen genitale wratten ook weer terugkomen, ook wanneer de wratten volledig weg waren. Wij adviseren genitale wratten te behandelen omdat ze ontsierend zijn en last kunnen veroorzaken. Het behandelen zorgt er tevens voor dat het immuunsysteem getriggerd wordt om het virus op te ruimen. Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden zoals het gebruiken van een zalfje, vloeistof, wegbranden, wegsnijden of bevriezen. In onze kliniek behandelen wij de genitale wratten door ze te bevriezen.

Het bevriezen van genitale wratten is erg effectief. In 80% van de gevallen is 1 behandeling voldoende om de wratten volledig te laten verdwijnen, soms zijn echter meerdere behandelingen nodig. Wanneer de wratten terug komen kan ook gekozen worden voor een combinatiebehandeling met zalf of een vloeistof. Het is belangrijk je er van bewust te zijn dat het verdwijnen van de wratten na de behandeling niet betekent dat zij nooit meer terug zullen komen. Dit is erg verschillend per persoon. Bij de meeste mensen zullen de wratten na behandeling echter weg blijven.

Direct een anonieme genitale wratten test, zonder wachttijd

Wanneer je last denkt te hebben van genitale wratten of gewaarschuwd bent en twijfelt of je misschien genitale wratten hebt, kun je bij onze soakliniek terecht om anoniem en discreet een soa test te laten doen en de huidafwijkingen te laten beoordelen. Door je regelmatig te laten testen, voorkom je dat je ongemerkt een soa hebt en jouw sekspartner(s) onbewust besmet.

Anonieme genitale wratten test en uitslag binnen 1 werkdag

In de meeste gevallen is het afnemen van weefsel van de wratten niet nodig om de diagnose genitale wratten te kunnen stellen. Wel worden er vaak andere soa testen ingezet zoals bijvoorbeeld chlamydia en gonorroe. Nadat je een anonieme soa test op hebt laten doen in onze kliniek worden de afgenomen monsters onmiddellijk in het laboratorium onderzocht en geanalyseerd. De uitslag zullen wij binnen 1 werkdag aan jou doorgeven middels de door jou gewenste methode (sms, beveiligde mail, telefonisch). Je kunt ook zelf contact opnemen met onze kliniek voor het opvragen van de uitslag.

Heb je een vraag?

Neem dan contact op via telefoon, email of WhatsApp.

Wij zullen je dan direct verder helpen.

Genitale wratten test afspraak maken

Maak online een afspraak voor een genitale wratten test of behandeling

Belangrijke informatie voor de afspraak

Chlamydia en gonorroe kunnen we betrouwbaar testen vanaf 10 dagen na
seksueel contact;

Voor mannen: Vanaf 3 uur vóór de afspraak niet meer plassen! Anders zelf de eerste straal ochtendurine opvangen in schoon flesje of potje en meenemen;

Betalen kan per pin of contant;
Uitslag na 1 werkdag bekend;
Kosteloos annuleren tot 72 uur vóór de afspraak uitsluitend per email.

Let op
Heb je een hoog risico gelopen op een
hiv-infectie in de afgelopen 72 uur?
Of is er sprake geweest van seksueel
geweld?

Neem dan eerst telefonisch contact op
met 085-0657672.

Neem in geval van spoed buiten onze openingstijden contact op met de dichtstbijzijnde Huisartsenpost, Spoedeisende Hulp of het Centrum voor Seksueel Geweld.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het voordat genitale wratten verdwijnen?2019-11-22T15:55:44+01:00

Meestal verdwijnen genitale wratten vanzelf na 9 maanden tot een jaar, hoewel het ook wel twee jaar kan duren voordat de wratten volledig zijn verdwenen. Dit kan sterk verschillen per persoon.

Ontstaan er op een later moment nog eens genitale wratten, dan kunnen ze ook sneller of juist langzamer verdwijnen dan de keer ervoor. 

Wij raden aan om genitale wratten te laten verwijderen door middel van een behandeling.

Hoe lang na een besmetting kunnen genitale wratten ontstaan?2019-11-22T15:55:21+01:00

Dit kan variëren van één maand tot enkele jaren. Sommige mensen krijgen nooit last van genitale wratten, ondanks een besmetting. Heb je een keer genitale wratten gehad, dan kunnen de wratten op een ander moment nog eens opkomen. Hoewel dit soms gepaard gaat met een periode van een zwakkere weerstand, bijvoorbeeld als je al ziek bent, is dit niet altijd het geval.

Wat is het verschil tussen genitale herpes en genitale wratten?2019-11-22T15:54:52+01:00

Herpes en genitale wratten zijn beide seksueel overdraagbare aandoeningen, maar niet hetzelfde. De aandoeningen worden veroorzaakt door andere virussen en uiten zich ook op een andere wijze. Genitale herpes uit zich in de vorm van blaasjes en zweertjes rond de geslachtsdelen en anus. Herpes veroorzaakt over het algemeen meer irritatie.

In beide gevallen blijft het virus altijd aanwezig in het lichaam. Ook dragen veel mensen het virus, zonder ooit klachten te krijgen. In beide gevallen bestaat de behandeling uit het verlichten van de klachten.

Kunnen genitale wratten ernstige klachten opleveren?2019-11-22T15:54:25+01:00

Nee, genitale wratten zijn onschuldig. Hoewel de wratten ontsierend zijn en soms lichte klachten kunnen geven, bestaat er geen risico op een verergering van de klachten. 

De soorten van HPV die genitale wratten kunnen veroorzaken (HPV 6 en 11) zijn niet hetzelfde als de soorten die baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken (met name HPV 16 en 18). 

Draag je het virus dat genitale wratten veroorzaakt, dan betekent dit dus niet dat je een hoger risico op baarmoederhalskanker loopt.

Kan overdracht van genitale wratten worden voorkomen?2019-11-22T15:41:28+01:00

Alleen onthouding van seks kan volledige bescherming tegen besmetting van genitale wratten bieden.

Zelfs met een condoom kan overdracht relatief eenvoudig plaatsvinden. Wanneer de genitale wratten al enige tijd zijn verdwenen, kan er in principe geen besmetting meer plaatsvinden. Het kan echter enigszins verschillen per persoon hoe lang de periode duurt waarin iemand niet langer wratten heeft, maar nog wel besmettelijk is.

Vormen genitale wratten een bedreiging voor een ongeboren kind?2019-11-22T15:40:11+01:00

Nee, over het algemeen niet. Wel is het goed om de behandelaar in te lichten over een HPV-besmetting. Dit kan reden zijn om de ongeboren baby beter in de gaten te houden. 

Tijdens de zwangerschap kunnen er grotere genitale wratten ontstaan dan normaal, wat kan leiden tot meer klachten. Ook kunnen de wratten kapot gaan tijdens de bevalling, wat kan leiden tot extra pijn. 

Besmetting van de baby is bijzonder zeldzaam, maar wel mogelijk. De baby kan enkele weken na de geboorte wratten krijgen in de mond en keel.

Kan ik gevaccineerd worden tegen genitale wratten?2023-11-16T16:33:37+01:00

Ja, er bestaat een vaccin tegen genitale wratten. Het is belangrijk om te weten dat de gratis HPV-vaccinatie binnen het RVP  niet beschermt tegen genitale wratten. Deze vaccinatie beschermt je tegen andere soorten van HPV, die onder meer baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken.

De HPV-vaccinatie tegen de HPV-soorten die genitale wratten veroorzaken kan ook bij StadsKliniek gehaald worden. Deze vaccinatie is niet gratis en wordt in principe niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Kan ik genezen van genitale wratten?2023-11-16T16:40:02+01:00

Helaas is dit niet mogelijk. Het virus dat genitale wratten veroorzaakt, HPV, blijft permanent aanwezig in het lichaam. In de meeste gevallen is het virus het grootste deel van het leven inactief. In deze periode veroorzaakt het geen wratten en is het in principe ook niet besmettelijk voor partners.

Er bestaat echter geen behandeling die het virus volledig verwijderd uit het lichaam. Behandeling is gericht op het aanpakken van de symptomen (de genitale wratten).

Na behandeling ook voorkomen van nieuwe typen HPV door middel van vaccinatie

Hoe kan ik worden behandeld tegen genitale wratten?2019-11-22T15:38:16+01:00

Ja, genitale wratten kunnen verwijderd worden. De arts kan genitale wratten aanstippen, wegbranden of bevriezen. Ook is er een zalf beschikbaar die je thuis kunt aanbrengen, waarna de genitale wratten langzaam verdwijnen.

De vloeistof- en zalfbehandelingen werken niet altijd effectief tegen genitale wratten. Soms verdwijnen de genitale wratten niet en soms keren ze snel na de behandeling weer terug.

Een behandeling is in de meeste gevallen geen noodzaak, maar kan wel uitgevoerd worden omdat de genitale wratten ontsierend zijn.

Is het virus besmettelijk als ik of mijn partner geen zichtbare genitale wratten heeft?2019-11-22T15:37:40+01:00

Dit kan verschillen en hangt af van de aanwezigheid van het virus in het bloed. Over het algemeen kan het virus nog aanwezig zijn op de huid bij de geslachtsdelen, ook wanneer er geen genitale wratten aanwezig zijn. Wanneer dit het geval is, kan besmetting nog plaatsvinden. 

Wanneer het virus volledig inactief raakt, is het doorgaans niet besmettelijk. Meestal is dit enige tijd nadat de wratten zijn verdwenen.

Kan ik het virus ook dragen als ik geen genitale wratten heb?2019-11-22T15:37:16+01:00

Ja, dat is zeker mogelijk. Veel mensen ondervinden geen klachten van een HPV-besmetting. Het virus bevindt zich vaak maanden tot jaren na een besmetting in het lichaam, zonder klachten te geven. Ogenschijnlijk uit het niets kunnen de genitale wratten later alsnog ontstaan, maar bij sommige mensen ontstaan er gedurende het hele leven geen genitale wratten, ondanks een besmetting en de aanwezigheid van het virus.

Beschermt een condoom tegen genitale wratten?2019-11-22T15:36:49+01:00

Slechts gedeeltelijk. Een condoom kan bescherming bieden tegen een besmetting via wratten op de geslachtsdelen, maar het virus kan zich ook rondom de geslachtsdelen bevinden, net als de wratten zelf.

Een condoom biedt daarom relatief minder bescherming tegen HPV dan we gewend zijn bij soa’s. Omdat het de kans op besmetting wel verkleind, andere soa’s kan voorkomen en ongewenste zwangerschap kan voorkomen, raden we je wel altijd aan een condoom te gebruiken.

Hoe groot is de kans op besmetting bij onveilige seks?2019-11-22T15:36:08+01:00

Hoewel er geen exact percentage is, is gebleken dat deze kans erg groot is. HPV is bijzonder besmettelijk en kan daarom met een licht contact al worden overgedragen. Heeft iemand zichtbaar genitale wratten, dan is de kans op besmetting groot. 

Wanneer iemand geen zichtbare genitale wratten heeft kan er soms toch nog een besmetting plaatsvinden. Dit hangt af van de aanwezigheid van het virus in het bloed. Hiervoor bestaat geen test. Wanneer het virus volledig inactief is (wat het vaak lange tijd is), is de kans op besmetting in principe klein.

Hoe kan ik genitale wratten oplopen?2019-11-22T15:35:16+01:00

Genitale wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV) en ontstaan rond de penis, vagina of anus. Het virus dat genitale wratten veroorzaakt is bijzonder besmettelijk. Contact met de geslachtsdelen leidt vaak tot besmetting. Besmetting kan bovendien plaatsvinden door een handdoek te delen of door met de vingers een wrat aan te raken en vervolgens een geslachtsdeel.

Heb je een vraag?

Neem dan contact op via telefoon, email of WhatsApp.

Wij zullen je dan direct verder helpen.