Genitale wratten soa test2019-12-04T08:25:12+00:00

Genitale Wratten SOA test

Vandaag getest, morgen de uitslag.

 • Anoniem.
 • Geen wachttijd.
 • Uitslag volgende dag.
 • Klinieken in 6 steden.
soa test vrouw

Genitale wratten SOA test

Vandaag getest, morgen de uitslag.

 • Anoniem.
 • Geen wachttijd.
 • Uitslag volgende dag.
 • Klinieken in 6 steden.
soa test vrouw

Genitale wratten SOA test

Vandaag getest, morgen de uitslag.

 • Anoniem.
 • Geen wachttijd.
 • Uitslag volgende dag.
 • Klinieken in 6 steden.

Wat zijn genitale wratten?

Genitale wratten worden veroorzaakt door het humaan papilloma virus (HPV). Ze ontstaan rondom de vagina, penis of anus. Ze beginnen klein en kunnen zich uitbreiden in groepjes. Ze zijn te herkennen aan hun rozerode of grijswitte kleur.

Genitale wratten komen vaak voor en kunnen een paar weken tot maanden na de besmetting met HPV ontstaan. Net zoals andere soa kan het virus heel lang zonder symptomen in het lichaam zitten waardoor je er niets van merkt en het virus wel onbewust kunt overdragen.

Waarom StadsKliniek?

 • Anoniem.
 • Geen wachttijd.
 • Uitslag volgende dag.
 • Ook in de avond en in het weekend.
 • Ook voor SOA behandelingen.
 • BIG-Geregistreerde artsen.
 • Test samen met je partner.

Wat zijn de symptomen van genitale wratten?

soa test vrouw

Symptomen bij vrouwen

 • Jeuk, pijn, branderig gevoel
 • Wratten rondom vagina
 • Onzichtbare wratten in de vagina of op de baarmoedermond
 • Wratten rondom anus (ook mogelijk zonder anale seks)
soa test man

Symptomen bij mannen

 • Wratten rondom penis
 • Wratten rondom anus (ook mogelijk zonder anale seks)
 • Jeuk, pijn, branderig gevoel

Hoe krijg je genitale wratten?

Genitale wratten worden veroorzaakt door HPV (humaan papilloma virus). Ze ontstaan rond de penis, vagina of anus. De besmetting gebeurt via contact met geslachtsdelen, vingers of een gebruikte handdoek. Het gebruik van condooms beschermt niet 100% tegen het virus.

Hoe worden genitale wratten vastgesteld?

Het testen op genitale wratten gebeurt niet door middel van urine, kweekje of bloedonderzoek. Op basis van de huidafwijkingen kan de arts vaststellen of iemand genitale wratten heeft. In de meeste gevallen is de diagnose zo duidelijk dat het niet nodig is om materiaal van de wratjes af te nemen voor verder onderzoek.

Hoe wordt genitale wratten behandeld?

Genitale wratten zijn onschuldig en verdwijnen meestal spontaan. Maar dit kan wel jaren duren. Wij adviseren genitale wratten te behandelen omdat ze ontsierend zijn en last kunnen veroorzaken. Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden zoals het gebruiken van een zalfje, vloeistof, wegbranden, wegsnijden of bevriezen. In onze kliniek behandelen wij de wratten door ze te bevriezen.

Direct een anonieme genitale wratten test, zonder wachttijd

Wanneer je onbeschermd seksueel contact hebt gehad en zelfs als er geen symptomen zijn, of indien je werd gewaarschuwd, kun je bij onze soakliniek terecht om anoniem en discreet een soa test te laten doen. Door je regelmatig te laten testen, voorkom je dat je ongemerkt met genitale wratten rondloopt en jouw sekspartner(s) onbewust besmet.

Anonieme genitale wratten test en uitslag binnen 1 werkdag

Nadat je een anonieme soa test op genitale wratten hebt laten doen in onze kliniek worden de afgenomen monsters onmiddellijk in het laboratorium onderzocht en geanalyseerd. De uitslag zullen wij binnen 1 werkdag aan jou doorgeven middels de door jou gewenste methode (sms, mail, telefonisch). Je kunt ook zelf contact opnemen met onze kliniek voor het opvragen van de uitslag.

Heb je een vraag?

Neem dan contact op via telefoon, email of WhatsApp.

Wij zullen je dan direct verder helpen.

Genitale wratten test afspraak maken

Maak online een afspraak voor een genitale wratten test of behandeling

Belangrijke informatie voor de afspraak

Chlamydia en gonorroe kunnen we betrouwbaar testen vanaf 10 dagen na
seksueel contact;

Voor mannen: Vanaf 3 uur vóór de afspraak niet meer plassen! Anders zelf de eerste straal ochtendurine opvangen in schoon flesje of potje en meenemen;

Betalen kan per pin of contant;
Uitslag na 1 werkdag bekend;
Kosteloos annuleren tot 72 uur vóór de afspraak uitsluitend per email.

Let op
Heb je een hoog risico gelopen op een
hiv-infectie in de afgelopen 72 uur?
Of is er sprake geweest van seksueel
geweld?

Neem dan eerst telefonisch contact op
met 085-0657672.

Neem in geval van spoed buiten onze openingstijden contact op met de dichtstbijzijnde Huisartsenpost, Spoedeisende Hulp of het Centrum voor Seksueel Geweld.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het voordat genitale wratten verdwijnen?2019-11-22T15:55:44+00:00

Meestal verdwijnen genitale wratten vanzelf na 9 maanden tot een jaar, hoewel het ook wel twee jaar kan duren voordat de wratten volledig zijn verdwenen. Dit kan sterk verschillen per persoon.

Ontstaan er op een later moment nog eens genitale wratten, dan kunnen ze ook sneller of juist langzamer verdwijnen dan de keer ervoor. 

Wij raden aan om genitale wratten te laten verwijderen door middel van een behandeling.

Hoe lang na een besmetting kunnen genitale wratten ontstaan?2019-11-22T15:55:21+00:00

Dit kan variëren van één maand tot enkele jaren. Sommige mensen krijgen nooit last van genitale wratten, ondanks een besmetting. Heb je een keer genitale wratten gehad, dan kunnen de wratten op een ander moment nog eens opkomen. Hoewel dit soms gepaard gaat met een periode van een zwakkere weerstand, bijvoorbeeld als je al ziek bent, is dit niet altijd het geval.

Wat is het verschil tussen genitale herpes en genitale wratten?2019-11-22T15:54:52+00:00

Herpes en genitale wratten zijn beide seksueel overdraagbare aandoeningen, maar niet hetzelfde. De aandoeningen worden veroorzaakt door andere virussen en uiten zich ook op een andere wijze. Genitale herpes uit zich in de vorm van blaasjes en zweertjes rond de geslachtsdelen en anus. Herpes veroorzaakt over het algemeen meer irritatie.

In beide gevallen blijft het virus altijd aanwezig in het lichaam. Ook dragen veel mensen het virus, zonder ooit klachten te krijgen. In beide gevallen bestaat de behandeling uit het verlichten van de klachten.

Kunnen genitale wratten ernstige klachten opleveren?2019-11-22T15:54:25+00:00

Nee, genitale wratten zijn onschuldig. Hoewel de wratten ontsierend zijn en soms lichte klachten kunnen geven, bestaat er geen risico op een verergering van de klachten. 

De soorten van HPV die genitale wratten kunnen veroorzaken (HPV 6 en 11) zijn niet hetzelfde als de soorten die baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken (met name HPV 16 en 18). 

Draag je het virus dat genitale wratten veroorzaakt, dan betekent dit dus niet dat je een hoger risico op baarmoederhalskanker loopt.

Kan overdracht van genitale wratten worden voorkomen?2019-11-22T15:41:28+00:00

Alleen onthouding van seks kan volledige bescherming tegen besmetting van genitale wratten bieden.

Zelfs met een condoom kan overdracht relatief eenvoudig plaatsvinden. Wanneer de genitale wratten al enige tijd zijn verdwenen, kan er in principe geen besmetting meer plaatsvinden. Het kan echter enigszins verschillen per persoon hoe lang de periode duurt waarin iemand niet langer wratten heeft, maar nog wel besmettelijk is.

Vormen genitale wratten een bedreiging voor een ongeboren kind?2019-11-22T15:40:11+00:00

Nee, over het algemeen niet. Wel is het goed om de behandelaar in te lichten over een HPV-besmetting. Dit kan reden zijn om de ongeboren baby beter in de gaten te houden. 

Tijdens de zwangerschap kunnen er grotere genitale wratten ontstaan dan normaal, wat kan leiden tot meer klachten. Ook kunnen de wratten kapot gaan tijdens de bevalling, wat kan leiden tot extra pijn. 

Besmetting van de baby is bijzonder zeldzaam, maar wel mogelijk. De baby kan enkele weken na de geboorte wratten krijgen in de mond en keel.

Kan ik gevaccineerd worden tegen genitale wratten?2019-11-22T15:39:29+00:00

Ja, er bestaat een vaccin tegen genitale wratten. Het is belangrijk om te weten dat de gratis HPV-vaccinatie niet beschermt tegen genitale wratten. Deze vaccinatie beschermt je tegen andere soorten van HPV, die onder meer baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken.

De HPV-vaccinatie tegen de HPV-soorten die genitale wratten veroorzaken kan bij de huisarts gehaald worden. Deze vaccinatie is niet gratis en wordt in principe niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Kan ik genezen van genitale wratten?2019-11-22T15:38:51+00:00

Helaas is dit niet mogelijk. Het virus dat genitale wratten veroorzaakt, HPV, blijft permanent aanwezig in het lichaam. In de meeste gevallen is het virus het grootste deel van het leven inactief. In deze periode veroorzaakt het geen wratten en is het in principe ook niet besmettelijk voor partners.

Er bestaat echter geen behandeling die het virus volledig verwijderd uit het lichaam. Behandeling is gericht op het aanpakken van de symptomen (de genitale wratten).

Hoe kan ik worden behandeld tegen genitale wratten?2019-11-22T15:38:16+00:00

Ja, genitale wratten kunnen verwijderd worden. De arts kan genitale wratten aanstippen, wegbranden of bevriezen. Ook is er een zalf beschikbaar die je thuis kunt aanbrengen, waarna de genitale wratten langzaam verdwijnen.

De vloeistof- en zalfbehandelingen werken niet altijd effectief tegen genitale wratten. Soms verdwijnen de genitale wratten niet en soms keren ze snel na de behandeling weer terug.

Een behandeling is in de meeste gevallen geen noodzaak, maar kan wel uitgevoerd worden omdat de genitale wratten ontsierend zijn.

Is het virus besmettelijk als ik of mijn partner geen zichtbare genitale wratten heeft?2019-11-22T15:37:40+00:00

Dit kan verschillen en hangt af van de aanwezigheid van het virus in het bloed. Over het algemeen kan het virus nog aanwezig zijn op de huid bij de geslachtsdelen, ook wanneer er geen genitale wratten aanwezig zijn. Wanneer dit het geval is, kan besmetting nog plaatsvinden. 

Wanneer het virus volledig inactief raakt, is het doorgaans niet besmettelijk. Meestal is dit enige tijd nadat de wratten zijn verdwenen.

Kan ik het virus ook dragen als ik geen genitale wratten heb?2019-11-22T15:37:16+00:00

Ja, dat is zeker mogelijk. Veel mensen ondervinden geen klachten van een HPV-besmetting. Het virus bevindt zich vaak maanden tot jaren na een besmetting in het lichaam, zonder klachten te geven. Ogenschijnlijk uit het niets kunnen de genitale wratten later alsnog ontstaan, maar bij sommige mensen ontstaan er gedurende het hele leven geen genitale wratten, ondanks een besmetting en de aanwezigheid van het virus.

Beschermt een condoom tegen genitale wratten?2019-11-22T15:36:49+00:00

Slechts gedeeltelijk. Een condoom kan bescherming bieden tegen een besmetting via wratten op de geslachtsdelen, maar het virus kan zich ook rondom de geslachtsdelen bevinden, net als de wratten zelf.

Een condoom biedt daarom relatief minder bescherming tegen HPV dan we gewend zijn bij soa’s. Omdat het de kans op besmetting wel verkleind, andere soa’s kan voorkomen en ongewenste zwangerschap kan voorkomen, raden we je wel altijd aan een condoom te gebruiken.

Hoe groot is de kans op besmetting bij onveilige seks?2019-11-22T15:36:08+00:00

Hoewel er geen exact percentage is, is gebleken dat deze kans erg groot is. HPV is bijzonder besmettelijk en kan daarom met een licht contact al worden overgedragen. Heeft iemand zichtbaar genitale wratten, dan is de kans op besmetting groot. 

Wanneer iemand geen zichtbare genitale wratten heeft kan er soms toch nog een besmetting plaatsvinden. Dit hangt af van de aanwezigheid van het virus in het bloed. Hiervoor bestaat geen test. Wanneer het virus volledig inactief is (wat het vaak lange tijd is), is de kans op besmetting in principe klein.

Hoe kan ik genitale wratten oplopen?2019-11-22T15:35:16+00:00

Genitale wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV) en ontstaan rond de penis, vagina of anus. Het virus dat genitale wratten veroorzaakt is bijzonder besmettelijk. Contact met de geslachtsdelen leidt vaak tot besmetting. Besmetting kan bovendien plaatsvinden door een handdoek te delen of door met de vingers een wrat aan te raken en vervolgens een geslachtsdeel.

Heb je een vraag?

Neem dan contact op via telefoon, email, WhatsApp of de chatfunctie op deze pagina.

Wij zullen je dan direct verder helpen.