Wat is gonorroe?
Gonorroe, ook wel een druiper genoemd, is een seksueel overdraagbare aandoening die zeer besmettelijk is. Deze infectie wordt veroorzaakt door een bacterie (Neisseria gonorrhoeae) welke voor verschillende symptomen zorgt. De verschijnselen zijn vaak onzichtbaar bij vrouwen terwijl mannen duidelijke klachten ervaren.
Op deze pagina lees je alles over gonorroe.
Snel naar:
- Wat zijn de symptomen van gonorroe?
- Wanneer moet je testen op gonorroe?
- Hoe raak je besmet met gonorroe?
- Gevolgen van onbehandelde gonorroe
- Hoe wordt gonorroe vastgesteld?
- Hoe wordt gonorroe behandeld?
- Direct een anonieme gonorroe test, zonder wachttijd
- Anonieme gonorroe test en uitslag binnen 1 werkdag
- Afspraak maken
Wat zijn de symptomen van Gonorroe?
Symptomen bij vrouwen
- Pijnlijk en branderig gevoel bij plassen
- Jeukend en branderig gevoel van de vagina
- Vies ruikende vaginale afscheiding
- Verhoogde aandrang tot plassen
- Jeuk of irritatie bij de anus
- Vaginale bloeding tussen periodes
- Verhoogde vaginale afscheiding
- Pusachtige of slijmerig afscheiding bij de ontlasting (na anale seks)
- Keelontsteking (na orale seks)
- Opgezette klieren in de hals (na orale seks)
- Andere ontstekingen in het lichaam
Symptomen bij mannen
- Ontsteking urinebuis, bijballen en endeldarm
- Geelgroene pus uit de penis (druiper)
- Slijmerig en doorzichtig afscheiding uit de penis
- Irritatie of pijn tijdens het plassen
- Jeuk of irritatie bij de anus
- Pusachtige of slijmerig afscheiding bij de ontlasting (na anale seks)
- Keelontsteking (na orale seks)
- Opgezette klieren in de hals (na orale seks)
- Andere ontstekingen in het lichaam
Wanneer moet je testen op gonorroe?
Je kunt je op gonorroe laten testen in de volgende gevallen:
- Je hebt onveilig seksueel contact gehad
- Je bent gewaarschuwd door iemand voor gonorroe of een andere soa
- Er is iets misgegaan met het condoom tijdens het vrijen
- Je hebt klachten die op een gonorroe duiden (zie symptomen gonorroe)
- Je hebt een nieuwe relatie en je wilt stoppen met het condoom
- Bij het begin van jouw zwangerschap zodat jouw kind niet besmet raakt
Hoe raak je besmet met gonorroe?
Deze soa is een bacteriële infectie die wordt veroorzaakt door de bacterie Neisseria gonorrhoeae die zich kan hechten aan het slijmvlies van de vagina, penis, anus, keel, ogen of baarmoederhals. Door onbeschermd seksueel contact ontstaat het risico op besmetting. Overdracht vindt plaats bij vrijen, pijpen, vingeren, aftrekken, kontlikken (rimmen) of het tegen elkaar aanwrijven van geslachtsdelen (penis/vagina, penis/penis, penis/anus, vagina/vagina).
Gevolgen van onbehandelde gonorroe
Gonorroe kan spontaan genezen maar leidt meestal tot onaangename complicaties. Wanneer deze soa niet tijdig behandeld wordt, kan de infectie zich bij mannen uitbreiden naar de prostaat en bijbal. In sommige gevallen kan de gonorroe-infectie zelfs onvruchtbaarheid en vernauwing van de plasbuis teweegbrengen.
Bij vrouwen kan onbehandelde gonorroe het slijmvlies van de baarmoeder, buikvlies of eierstokken aantasten. Er kunnen ontstekingen ontstaan in het bekken, ook wel PID genoemd (pelvic inflammatory disease). De infectie veroorzaakt daardoor onvruchtbaarheid en vergroot de kans op zowel buitenbaarmoederlijke zwangerschap als chronische onderbuikspijn. Een gonorroe infectie kan tijdens de zwangerschap leiden tot een miskraam, voortijdig breken van de vliezen of het kan een baarmoederslijmvlies ontsteking veroorzaken.
Hoe wordt gonorroe vastgesteld?
Gonorroe kan worden aangetoond vanaf 10 dagen na het seksueel contact. Omdat gonorroe zich aan verschillende slijmvliezen (penis, vagina, keel, anus) kan hechten, is het mogelijk om deze soa op verschillende manieren aan te tonen afhankelijk van het soort seksueel contact:
- Door middel van urinetest bij mannen
- Door middel van een uitstrijkje van de vagina (vrouw neemt in onze kliniek zelf het uitstrijkje af)
- Door middel van een uitstrijkje van de anus zowel bij mannen als vrouwen (zelf afnemen)
- Door middel van een uitstrijkje van de keel van zowel mannen als vrouwen (de arts neemt het uitstrijkje af)
Om de discretie en anonimiteit van onze klanten te waarborgen, hoef je enkel een voornaam en een geboortedatum op te geven om een afspraak te maken (telefonisch of via onze site) voor een soa test bij onze soakliniek.
Hoe wordt gonorroe behandeld?
Naar aanleiding van jouw soa test bij onze kliniek om vast te stellen of je een gonorroe-infectie hebt opgelopen, communiceren wij jou de uitslag volledig discreet en anoniem. Indien deze negatief is, hoef je geen behandeling te ondergaan.
Wanneer de uitslag positief is, betekent dit dat je deze soa bij je draagt. Daarom is het raadzaam om de behandeling gelijk te starten. Dit kan uiteraard in één van onze soa klinieken. Een infectie met gonorroe is goed te genezen en wordt behandeld met een antibioticakuur. Gonorroe is besmettelijk tot een week na de behandeling. Het is daarom aanbevolen om seksueel contact te vermijden of in ieder geval een condoom te gebruiken gedurende deze periode.
Het doormaken en behandelen van een gonorroe infectie geeft geen immuniteit. Dit houdt in dat je opnieuw besmet kunt raken als je onveilige seks hebt. Een gonorroe infectie is zeer besmettelijk, daarom raden wij jou aan jouw sekspartner(s) te informeren zodat zij ook getest en behandeld kunnen worden. Hiermee voorkom je dat jullie de ziekte op elkaar of op anderen kunnen overdragen
Direct een anonieme gonorroe test, zonder wachttijd
Wanneer je onbeschermd seksueel contact hebt gehad (en je hebt wel of geen symptomen) of als je gewaarschuwd bent, kun je bij onze soakliniek anoniem en discreet een soa test laten doen. Door je regelmatig te laten testen, voorkom je dat je ongemerkt met gonorroe rondloopt en jouw sekspartner(s) onbewust besmet.
Anonieme gonorroe test en uitslag binnen 1 werkdag
Nadat je een anonieme soa test op gonorroe hebt laten doen in onze kliniek worden de afgenomen monsters onmiddellijk in het laboratorium onderzocht en geanalyseerd. De uitslag zullen wij binnen 1 werkdag aan jou doorgeven middels de door jou gewenste methode (sms, mail, telefonisch). Je kunt ook zelf contact opnemen met onze kliniek voor het opvragen van de uitslag.