Hepatitis B soa test

Soa test zonder wachttijd

Uitslag hepatitis B soa test
volgende werkdag bekend

Wat is hepatitis B?

“Hepatitis” betekent ontsteking van de lever. Het woord “hepatitis” is afgeleid uit het Grieks: “Hepar” betekent lever en “itis” betekent ontsteking.

Hepatitis B is een virale infectie die door het HBV virus wordt veroorzaakt. Het virus tast de lever aan en zorgt voor de ontsteking. Wanneer deze aandoening niet wordt behandeld, kan de lever ernstig beschadigding oplopen.

Wanneer moet je je laten testen op hepatitis B?

Je kunt je op hepatitis B laten testen in de volgende gevallen:

 • Je hebt onveilig sekscontact gehad
 • Je bent gewaarschuwd door iemand voor hepatitis B of een andere soa
 • Er is iets misgegaan met hetcondoom tijdens het vrijen
 • Je hebt klachten die op een hepatitis B-infectie duiden (zie symptomen hepatitis B)
 • Je hebt een nieuwe relatie en je wilt stoppen met het condoom
 • Bij het begin van jouw zwangerschap zodat jouw kind niet besmet raakt
 • Je hebt drugs gespoten
 • Je komt uit een land waar hepatitis B vaak voorkomt
 • Je hebt een mogelijk besmette injectienaald hergebruikt

Hoe werkt een Soa test bij onze kliniek?

Een soa test geschiedt bij onze kliniek op een eenvoudige manier. Tijdens jouw vertrouwelijkegesprek met onze soaspecialist wordt bepaalt welke soa test gedaan moet worden. Dit is afhankelijk van het risico dat je gelopen hebt, hoe en met wie je onbeschermd sekscontact hebt gehad (met een vrouw, een man of beiden).

De soa  gonorroe en chlamydia worden bij mannen door middel van een urinetest vastgesteld. Bij vrouwen gebeurt dit met een wattenstokje dat je zelf kunt gebruiken om vocht uit de vagina af te nemen. Je kunt er ook voor kiezen om dit door onze arts te laten doen. De urine en het vocht worden in het lab onderzocht om de uitslag binnen 1 werkdag te bepalen en bekend te maken.

De soa testen op syfilis, hiv en hepatitis worden uitgevoerd via bloedonderzoek. Dit betekent dat er bloed wordt afgenomen voor labonderzoek waarna de uitslag binnen 1 werkdag vastgesteld wordt.

Symptomen van hepatitis B

Zoals bij andere soa kun je soms besmet zijn met het hepatitis B-virus zonder dat je er iets van merkt omdat de klachten pas na twee maanden of langer verschijnen of helemaal niet opvallen.

Symptomen van hepatitis B zijn:

 • Geelzucht (gele huid en geel oogwit)
 • Koorts
 • Misselijkheid
 • Vermoeidheid
 • Verminderde eetlust
 • Huiduitslag
 • Gewichtsverlies
 • Gewrichtsklachten, gewrichtsontstekingen
 • Donkere urine in combinatie met lichte tot ontkleurde ontlasting
 • Vol gevoel in de bovenbuik

Hoe raak je besmet met hepatitis B?

Hepatitis B is een virus dat meestal door onbeschermd seksueel contact wordt overgedragen (middels menstruatiebloed, voorvocht en sperma). Via slijmvliezen van de geslachtsorganen dringt het virus zich naar binnen waarna het via de bloedbaan de lever bereikt.

Het Hepatitis B-virus kan zich ook via bloed verspreiden zoals bij het gezamenlijke gebruik van naalden, scheermesjes, tandenborstel of het inspuiten van drugs.

Direct een anonieme hepatitis B-test doen, zonder wachttijd

Wanneer je onbeschermd seksueel contact hebt gehad en zelfs als er geen symptomen zijn, of indien je werd gewaarschuwd, kun je bij onze soa kliniek direct en anoniem een soa test laten doen. Door je regelmatig te laten testen, voorkom je dat je ongemerkt met hepatitis B rondloopt en jouw sekspartner(s) onbewust besmet.

Hoe wordt hepatitis B vastgesteld?

Hepatitis B is aantoonbaar door middel van bloedonderzoek. De ziekte kan vastgesteld worden acht tot twaalf weken na de besmetting. Tijdens de soa test in onze kliniek wordt bloed afgenomen waarna het in een ISO-gecertificeerd laboratorium wordt onderzocht om de uitslag binnen 1 werkdag bekend te maken.

Om de discretie en anonimiteit van onze klanten te waarborgen, hoef je enkel een voornaam en een geboortedatum op te geven om een afspraak te maken (telefonisch of via onze site) voor een soa test bij onze soakliniek.

Anonieme hepatitis B test en uitslag binnen 1 werkdag

Nadat je de hepatitis B soa test anoniem in onze kliniek hebt laten doen, worden de afgenomen monsters onmiddellijk in het laboratorium onderzocht en geanalyseerd waarna de uitslag wordt bepaald. De uitslag zullen wij binnen 1 werkdag aan jou doorgeven middels de door jou gewenste methode (sms, mail, telefonisch). Je kunt ook zelf contact opnemen met onze kliniek voor het opvragen van de uitslag.

Hoe wordt hepatitis B behandeld?

Hepatitis B verdwijnt in veel gevallen binnen zes maanden spontaan uit het bloed (zonder medicijnen). Na deze periode is de patiënt genezen en niet meer besmettelijk. Echter wanneer de infectie na een half jaar niet overgaat omdat het lichaam er niet in slaagt om het virus te verwijderen, wordt hepatitis B chronisch. In dit geval is zowel behandeling met medicijnen als regelmatige controle van de bloedwaarden noodzakelijk. Het virus blijft dan ook overdraagbaar en het risico om anderen te besmetten is zeer reëel.

Advies

Als uit de soa test blijkt dat je met het hepatitis B-virus besmet bent, adviseren wij jou om jouw sekspartners van de laatste zes maanden te waarschuwen zodat zij zich kunnen laten testen op deze soa. Zodoende wordt het risico op onbedoelde doorbesmetting of uitbreiding van de ziekte voorkomen. Bij ons kun je er ook voor kiezen om jouw sekspartners anoniem te laten waarschuwen; iets wat wij op een zeer discrete wijze doen en zonder jouw naam bekend te maken.

Wegens het besmettelijke karakter van hepatitis B raden wij je aan bij elk seksueel contact een condoom te gebruiken. Vrij je toch onbeschermd, dan is het verstandig om je regelmatig te laten testen!

Naast deze maatregelen is het verstandig dat vaste sekspartners en huisgenoten zich laten vaccineren tegen het hepatitis B-virus indien de infectie chronisch is. Onmiddellijke vaccinatie is ook aan te raden naar aanleiding van onbeschermd seksueel contact met iemand die met het virus besmet is. Zodoende kan de infectie op tijd worden voorkomen.

Vaccinatie beschermt tegen hepatitis B

Preventief vaccineren tegen het hepatitis B-virus voorkomt besmetting met dit virus. De vaccinatieserie bevat drie injecties die in een periode van zes maanden worden toegediend. Het afronden van deze vaccinatiereeks beschermt volledig en levenslang tegen hepatitis B.