Hiv test
Vandaag getest, morgen de uitslag.
Uitslag binnen 20 minuten met de Hiv sneltest.
- Anoniem.
- Geen wachttijd.
- Uitslag volgende werkdag.
- Klinieken in 8 steden.
Hiv test
Vandaag getest, morgen de uitslag.
Uitslag binnen 20 minuten met de Hiv sneltest.
- Anoniem.
- Geen wachttijd.
- Uitslag volgende werkdag.
- Klinieken in 8 steden.
Hiv test
Vandaag getest, morgen de uitslag.
Uitslag binnen 20 minuten met de Hiv sneltest.
- Anoniem.
- Geen wachttijd.
- Uitslag volgende werkdag.
- Klinieken in 8 steden.
Wat is hiv?
De afkorting hiv staat voor “humaan immunodeficiëntievirus”. Hiv is een virus dat het immuunsysteem aantast en daardoor het lichaam vatbaarder maakt voor infecties, waaronder andere soa. Net zoals bij andere seksueel overdraagbare aandoeningen, kun je besmet zijn met hiv zonder dat je er iets van merkt.
Hoewel hiv niet vaak voorkomt in Nederland is het toch verstandig eens in de zoveel tijd een hiv test te doen. Zeker wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe relatie hebt of wisselende sekspartners hebt. Deze soa kan optreden als gevolg van bloedcontact, onbeschermd seksueel contact en door besmetting van het kind tijdens zwangerschap en bevalling. Hiv kan zich ontwikkelen tot aids (acquired immunodeficiency syndrome), wanneer de infectie onbehandeld blijft.
Er is pas sprake van aids wanneer het afweersysteem van een met hiv geïnfecteerd lichaam niet langer tegen veelvoorkomende ziekteverwekkers, zoals een verkoudheidsvirus, kan vechten.
Wat zijn de symptomen van hiv?
In de meeste gevallen zijn de symptomen van hiv niet heel erg duidelijk. Daarom blijft een infectie met hiv in het eerste stadium vaak langdurig onopgemerkt. De symptomen van hiv verschijnen afhankelijk van het stadium waar deze soa ziekte zich bevindt.
Eerste fase/acuut retroviraal syndroom (één tot zes weken na besmetting)
- Griepachtige klachten
- Keelpijn
- Koorts
- Gevoel van malaise
- Huiduitslag
- Hoofdpijn achter de ogen
- Gezwollen lymfklieren
Latente infectie
Gedurende dit stadium kan het zijn dat je niets merkt van een hivinfectie. Klachten kunnen wel aanwezig zijn, maar zijn soms onduidelijk of onbegrepen:
- Moeheid
- Diarree
- Gewichtsverlies
- Kortademigheid
- Gezwollen of ontstoken lymfklieren
- Bloedarmoed of andere bloedafwijkingen
- Koorts
- Nachtzweten
- Tintelingen in handen/armen en/of voeten/benen
- Schimmelinfecties
- Vaak opflakkerende koortslip of gordelroos
- Eczeem
- Andere soa zoals hepatitis B of C
Vergevorderd fase (aidsgerelateerde klachten)
Een hivinfectie die onbehandeld blijft zal het afweersysteem zodanig onderdrukken dat het infecties en celdelingen niet langer kan onderdrukken. Hierdoor kunnen de volgende symptomen tot uiting komen:
- Longontstekingen
- Tuberculose
- Hardnekkige schimmelinfecties
- Ernstige herpesuitingen
- Dementie
- Verminderd gevoel in armen en benen
- Kanker
Wanneer moet je testen op hiv?
Het virus dat hivinfectie veroorzaakt, wordt overgedragen via sperma, bloed, voorvocht, vaginaal vocht of moedermelk.
Je kunt je op hiv laten testen in de volgende gevallen:
- Je hebt onveilig seksueel contact gehad (bij anale seks is de kans groter), (pijpen en beffen zijn ook risicofactoren bij contact met sperma en/of bloed in de mond)
- Je bent man en hebt onveilige seks met mannen
- Je hebt seks gehad met iemand uit een hoog risicogebied (Sub-Sahara Afrika, Azie of Zuid-Amerika)
- Je bent gewaarschuwd door iemand voor hiv of een andere soa
- Er is iets misgegaan met condoom tijdens het vrijen
- Je hebt klachten die op een hivinfectie duiden (zie symptomen hiv)
- Je hebt een nieuwe relatie en je wilt stoppen met het gebruiken van condooms
- Bij het begin van jouw zwangerschap zodat jouw kind niet besmet raakt
Gevolgen van onbehandelde hiv
Wanneer hiv niet tijdig wordt behandeld, ontwikkelt de infectie zich tot aids. Het kan twee à tien jaar duren voordat de verschijnselen van aids optreden. Dit gebeurt nadat het afweersysteem ernstig aangetast is.
Hoe wordt hiv vastgesteld?
Hiv is aantoonbaar door middel van bloedonderzoek. Met de nieuwste generatie testen kan een hivinfectie al een aantal weken (4-6 weken) na besmetting worden vastgesteld. Omdat de incubatietijd van persoon tot persoon verschilt en hier nog meer onderzoek naar moet worden gedaan hanteren wij in onze kliniek een termijn van 12 weken. Wil je toch graag eerder al worden getest dan moet de test na 12 weken worden herhaald. Voor de hivtest wordt bloed afgenomen uit de arm. Het bloed wordt in een gecertificeerd laboratorium onderzocht waarna de uitslag binnen 2 werkdagen aan jou bekend wordt gemaakt.
Om de discretie en anonimiteit van onze klanten te waarborgen, hoef je enkel een voornaam en een geboortedatum op te geven om een afspraak te maken (telefonisch of via onze site) voor een soa test bij onze soakliniek.
Hoe wordt hiv behandeld?
Hiv is goed te behandelen ondanks dat het virus niet te genezen is. De huidige behandelingsmethoden met hivremmers kunnen verdere ontwikkeling van het virus tot aids voorkomen. Het virus blijft altijd in het lichaam maar kan onderdrukt worden door het slikken van de hivremmers. Wanneer je hiv hebt zal je gecontroleerd en behandeld worden door een internist-infectioloog. Aan de hand van je bloedwaarden wordt bepaald wanneer de behandeling met hivremmers wordt gestart. Het is belangrijk dat je goed gecontroleerd wordt omdat daarmee besmetting van anderen ook kan worden voorkomen.
Naar aanleiding van jouw soa test bij onze kliniek om vast te stellen of je een hivinfectie hebt opgelopen, communiceren wij jou de uitslag binnen 2 werkdagen volledig discreet en anoniem. Indien de uitslag negatief is, hoef je geen behandeling te ondergaan.
Wanneer de uitslag positief is, betekent dit dat je deze soa bij je draagt. Daarom is het noodzakelijk om de behandeling gelijk te starten. Wij zullen jou doorverwijzen naar een internist-infectioloog voor controle en behandeling. De behandeling van hiv geschiedt door middel van medicatie oftewel het slikken van hivremmers. De controle wordt op een regelmatige basis uitgevoerd door een gespecialiseerde hiv-behandelaar.
Direct een anonieme hiv test, zonder wachttijd
Bij onze kliniek kun je een anonieme soa test laten doen wanneer je onbeschermd seksueel contact hebt gehad of gewaarschuwd bent voor hiv of een andere soa. Ook wanneer je geen klachten hebt. Door je regelmatig te laten testen, voorkom je dat je ongemerkt met hiv rondloopt en jouw sekspartner(s) onbewust besmet. Het is zeer belangrijk om deze soa op tijd te ontdekken en te laten controleren en behandelen zodat verdere ontwikkeling tot aids kan worden voorkomen.
Anonieme hiv test en uitslag binnen 1 werkdag
Nadat je een anonieme soa test op hiv hebt laten doen in onze kliniek worden de afgenomen monsters onmiddellijk in het laboratorium onderzocht en geanalyseerd. De uitslag zullen wij binnen 1 werkdag aan jou doorgeven middels de door jou gewenste methode (sms, mail, telefonisch). Je kunt ook zelf contact opnemen met onze kliniek voor het opvragen van de uitslag.