Syfilis soa test

Soa test zonder wachttijd

Uitslag syfilis soa test
volgende werkdag bekend

Wat is syfilis?

Syfilis, ook wel lues genoemd, is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die wordt veroorzaakt door de bacterie (spirocheet) Treponema pallidum. De ziekte is makkelijk over te dragen en treedt in verschillende fases op. Syfilis kan in het begin geen klachten geven. Het is daarom veilig om een soa test te doen wanneer er sprake is geweest van onbeschermd seksueel contact.

Wanneer moet je je laten testen op syfilis?

Je kunt je op syfilis laten testen in de volgende gevallen:

 • Je hebt onveilig sekscontact gehad
 • Je bent gewaarschuwd door iemand voor syfilis of een andere soa
 • Er is iets misgegaan met het condoom tijdens het vrijen
 • Je hebt klachten die op een syfilis-infectie duiden (zie symptomen syfilis)
 • Je hebt een nieuwe relatie en je wilt stoppen met het condoom
 • Bij het begin van jouw zwangerschap zodat jouw kind niet besmet raakt

Hoe werkt een Soa test bij onze kliniek?

Een soa test geschiedt bij onze kliniek op een eenvoudige manier. Tijdens jouw vertrouwelijkegesprek met onze soaspecialist wordt bepaalt welke soa test gedaan moet worden. Dit is afhankelijk van het risico dat je gelopen hebt, hoe en met wie je onbeschermd sekscontact hebt gehad (met een vrouw, een man of beiden).

De soa  gonorroe en chlamydia worden bij mannen door middel van een urinetest vastgesteld. Bij vrouwen gebeurt dit met een wattenstokje dat je zelf kunt gebruiken om vocht uit de vagina af te nemen. Je kunt er ook voor kiezen om dit door onze arts te laten doen. De urine en het vocht worden in het lab onderzocht om de uitslag binnen 1 werkdag te bepalen en bekend te maken.

De soa testen op syfilis, hiv en hepatitis worden uitgevoerd via bloedonderzoek. Dit betekent dat er bloed wordt afgenomen voor labonderzoek waarna de uitslag binnen 1 werkdag vastgesteld wordt.

Symptomen van syfilis

De verschijnselen van syfilis manifesteren zich in drie verschillende stadia:

Eerste fase van syfilis

De besmetting met syfilis is in het begin onzichtbaar. Pas na twee weken tot drie maanden verschijnen de eerste symptomen in de vorm van zweertjes op de plekken waar de infectie binnenkomt zoals penis, vagina, anus of mond. De zweertjes zijn hard, rood van kleur en meestal pijnloos. Als de zweertjes in de vagina of anus zitten, kan het zijn dat je deze niet opmerkt omdat je ze niet kunt zien, maar ze kunnen wel ervoor zorgen dat lymfklieren opgezet raken. Na twee tot drie weken verdwijnen de zweertjes spontaan. Echter, dit wil niet zeggen dat de soa uit het lichaam is verdwenen. De kans dat je de infectie kunt overdragen is nog steeds groot.

Tweede fase van syfilis

De tweede fase van syfilis begint meestal nadat de zweertjes verdwenen zijn. De bacterie die verantwoordelijk is voor de besmetting met syfilis breidt zich door het lichaam waardoor klachten of symptomen ontstaan zoals:

 • Vlekjes over het hele lichaam vooral op de handpalmen en voetzolen
 • Griep, koorts, hoofdpijn, keelpijn en vermoeidheid
 • Kale plekken op de hoofdhuid en haaruitval
 • Wratten bij de geslachtsorganen (condylomata lata)
 • Oogklachten en gewichtsverlies

Bovengenoemde verschijnselen verdwijnen nogmaals spontaan maar de soa blijft nog steeds in het lichaam. Wanneer de infectie niet wordt behandeld, begint haar derde fase oftewel het sluimerstadium welke jaren kan duren zonder zichtbare klachten. De kans op het overdragen van de ziekte blijft aanwezig gedurende het eerste jaar.

Derde fase van syfilis en de gevolgen van onbehandelde syfilis

Deze fase begint meestal na jaren pas (dit kan zelfs 20 à 30 jaar zijn) waardoor de infectie genoeg tijd heeft om zich door het lichaam te kunnen verspreiden en verschillende organen aan te tasten. De ziekte kan zowel de hersenen als het ruggenmerg beschadigen en veroorzaakt daardoor psychiatrische problemen en verlammingsverschijnselen. De botten, het hart en de grote bloedvaten kunnen aangetast raken (cardiovasculaire syfilis).

De ziekte syfilis is verraderlijk omdat de symptomen in de eerste twee fases vaak niet opgemerkt worden. Hierdoor kun je onbewust in een vergevorderd ernstig stadium belanden waarbij onomkeerbare schade aan de organen kan ontstaan.

Direct een anonieme syfilistest, zonder wachttijd

Wanneer je onbeschermd seksueel contact hebt gehad en zelfs als er geen symptomen zijn, of indien je werd gewaarschuwd, kun je bij onze soakliniek anoniem en discreet een soa test laten doen. Door je je regelmatig te laten testen, voorkom je dat je ongemerkt met syfilis rondloopt en jouw sekspartner(s) onbewust besmet. Het is zeer belangrijk om deze soa op tijd te laten behandelen zodat uitgebreide verspreiding van de infectie kan worden voorkomen.

Hoe wordt syfilis vastgesteld?

Syfilis is aantoonbaar door middel van bloedonderzoek. De geslachtsziekte kan vastgesteld worden Vanaf een aantal weken na het optreden van de eerste symptomen. Bij het ontbreken van zichtbare symptomen wordt aangeraden 3 maanden te wachten met testen na het onveilige seksueel contact.

Om de discretie en anonimiteit van onze klanten te waarborgen, hoef je enkel een voornaam en een geboortedatum op te geven om een afspraak te maken (telefonisch of via onze site) voor een soa test bij onze soakliniek.

 

Anonieme syfilis test en uitslag binnen 1 werkdag

Nadat je een anonieme soa test op syfilis hebt laten doen in onze kliniek worden de afgenomen monsters onmiddellijk in het laboratorium onderzocht en geanalyseerd. De uitslag zullen wij binnen 1 werkdag aan jou doorgeven middels de door jou gewenste methode (sms, mail, telefonisch). Je kunt ook zelf contact opnemen met onze kliniek voor het opvragen van de uitslag.

Hoe wordt syfilis behandeld?

Naar aanleiding van jouw soa test bij onze kliniek om vast te stellen of je een syfilisinfectie hebt opgelopen, communiceren wij jou de uitslag binnen 2 werkdagen volledig discreet en anoniem. Indien de uitslag negatief is, hoef je geen behandeling te ondergaan.
Wanneer de uitslag positief is, betekent dit dat je deze soa bij je draagt. Daarom is het verstandig om de behandeling gelijk en snel te starten. Dit kan uiteraard via één van onze soaklinieken.

Syfilis wordt met antibiotica behandeld omdat het syfilisbacteriën doodt. Gedurende de behandelingsperiode mag je geen seks hebben met anderen om te voorkomen dat je de infectie overdraagt. Waarschuw jouw sekspartners op tijd zodat zij zich op syfilis kunnen laten testen. Door onveilig seksueel contact, kun je opnieuw met syfilis besmet raken, ook wanneer je eerder een syfilisinfectie hebt gehad waarvoor je behandeld bent.

Advies

Als uit de soa test blijkt dat je de geslachtsziekte syfilis hebt, adviseren wij jou om jouw sekspartners van de laatste twaalf maanden te waarschuwen zodat zij zich op deze soa kunnen laten testen. Zodoende wordt het risico op onbedoelde doorbesmetting, herinfectie bij jezelf of uitbreiding van de ziekte voorkomen. Bij ons kun je er ook voor kiezen om jouw sekspartners anoniem te laten waarschuwen; iets wat wij op een zeer discrete wijze doen en zonder jouw naam bekend te maken.

Wegens het besmettelijke karakter van de soa syfilis raden wij jou aan bij elk seksueel contact een condoom te gebruiken. Vrij je toch onbeschermd, dan is het verstandig om je regelmatig te laten testen!