Wat zijn genitale wratten?

Genitale wratten worden veroorzaakt door het humaan papilloma virus (HPV). Ze ontstaan rondom de vagina, penis of anus. Ze beginnen klein en kunnen zich uitbreiden in groepjes. Ze zijn te herkennen aan hun rozerode of grijswitte kleur.

Genitale wratten komen vaak voor en kunnen een paar weken tot maanden na de besmetting met HPV ontstaan. Net zoals andere soa kan het virus heel lang zonder symptomen in het lichaam zitten waardoor je er niets van merkt en het virus wel onbewust kunt overdragen.

Hoe werkt een Soa test bij onze kliniek?

Een soa test geschiedt bij onze kliniek op een eenvoudige manier. Tijdens jouw vertrouwelijkegesprek met onze soaspecialist wordt bepaalt welke soa test gedaan moet worden. Dit is afhankelijk van het risico dat je gelopen hebt, hoe en met wie je onbeschermd sekscontact hebt gehad (met een vrouw, een man of beiden).

De soa  gonorroe en chlamydia worden bij mannen door middel van een urinetest vastgesteld. Bij vrouwen gebeurt dit met een wattenstokje dat je zelf kunt gebruiken om vocht uit de vagina af te nemen. Je kunt er ook voor kiezen om dit door onze arts te laten doen. De urine en het vocht worden in het lab onderzocht om de uitslag binnen 1 werkdag te bepalen en bekend te maken.

De soa testen op syfilis, hiv en hepatitis worden uitgevoerd via bloedonderzoek. Dit betekent dat er bloed wordt afgenomen voor labonderzoek waarna de uitslag binnen 1 werkdag vastgesteld wordt.

Symptomen van genitale wratten

SOA test Man | Stadskliniek

Symptomen bij mannen

  • Wratten rondom penis
  • Wratten rondom anus (ook mogelijk zonder anale seks)
  • Jeuk, pijn, branderig gevoel
SOA test Vrouw | Stadskliniek

Symptomen bij vrouwen

  • Jeuk, pijn, branderig gevoel
  • Wratten rondom vagina
  • Onzichtbare wratten in de vagina of op de baarmoedermond
  • Wratten rondom anus (ook mogelijk zonder anale seks)

Hoe krijg je genitale wratten?

Genitale wratten worden veroorzaakt door HPV (humaan papilloma virus). Ze ontstaan rond de penis, vagina of anus. De besmetting gebeurt via contact met geslachtsdelen, vingers of een gebruikte handdoek. Het gebruik van condooms beschermt niet 100% tegen het virus.

Hoe worden genitale wratten vastgesteld?

Het testen op genitale wratten gebeurt niet door middel van urine, kweekje of bloedonderzoek. Op basis van de huidafwijkingen kan de arts vaststellen of iemand genitale wratten heeft. In de meeste gevallen is de diagnose zo duidelijk dat het niet nodig is om materiaal van de wratjes af te nemen voor verder onderzoek.

Hoe worden genitale wratten behandeld?

Genitale wratten zijn onschuldig en verdwijnen meestal spontaan. Maar dit kan wel jaren duren. Wij adviseren genitale wratten te behandelen omdat ze ontsierend zijn en last kunnen veroorzaken. Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden zoals het gebruiken van een zalfje, vloeistof, wegbranden, wegsnijden of bevriezen. In onze kliniek behandelen wij de wratten door ze te bevriezen.