Wanneer een soa test?

Soa test zonder wachttijd

Uitslag
volgende werkdag bekend

Wanneer moet je je laten testen op soa infecties?

Een geslachtsziekte of soa (seksueel overdraagbare aandoeningen) is een infectie die je kunt oplopen door onveilig seksueel contact. Soa worden veroorzaakt door een virus, bacterie of een parasiet. Soa gaan niet altijd gepaard met symptomen of klachten. Dit betekent dat een persoon een soa kan hebben zonder dat hij/zij er iets van merkt.

Je kunt je op soa laten testen in de volgende gevallen:

  • Je hebt onveilig sekscontact gehad
  • Je bent gewaarschuwd door iemand voor een soa
  • Er is iets misgegaan met het condoom tijdens het vrijen
  • Je hebt klachten die op een soa duiden zoals uitscheiding, wratten, blaasjes of branderig plassen
  • Je hebt klachten die kenmerkend zijn voor een acute hiv-infectie (zie HIV)
  • Je hebt een nieuwe relatie en je wilt stoppen met het condoom
  • Bij het begin van jouw zwangerschap zodat jouw kind niet besmet raakt

Hoe werkt een Soa test bij onze kliniek?

Een soa test geschiedt bij onze kliniek op een eenvoudige manier. Tijdens jouw vertrouwelijkegesprek met onze soaspecialist wordt bepaalt welke soa test gedaan moet worden. Dit is afhankelijk van het risico dat je gelopen hebt, hoe en met wie je onbeschermd sekscontact hebt gehad (met een vrouw, een man of beiden).

De soa  gonorroe en chlamydia worden bij mannen door middel van een urinetest vastgesteld. Bij vrouwen gebeurt dit met een wattenstokje dat je zelf kunt gebruiken om vocht uit de vagina af te nemen. Je kunt er ook voor kiezen om dit door onze arts te laten doen. De urine en het vocht worden in het lab onderzocht om de uitslag binnen 1 werkdag te bepalen en bekend te maken.

De soa testen op syfilis, hiv en hepatitis worden uitgevoerd via bloedonderzoek. Dit betekent dat er bloed wordt afgenomen voor labonderzoek waarna de uitslag binnen 1 werkdag vastgesteld wordt.