soa test ggd vrouw twijfelt

Zorgwekkende Wachttijden bij de GGD: Wat nu?

Onze arts Gail van StadsKliniek Rotterdam merkt steeds vaker in haar spreekkamer dat klanten niet meer bij de GGD terecht kunnen door de toenemende wachttijden.

Zij schreef een blog over haar kijk op de huidige situatie.

Een verontrustende ontwikkeling

De laatste tijd zie ik een toename in cliënten die tot een risicogroep behoren en zich bij ons laten testen. Bij navraag waarom ze bij StadsKliniek en niet gratis bij de GGD een test afnemen, krijg ik als meest voorkomend argument te horen: “vanwege de lange wachttijd en bovendien duurt de uitslag een week, dan ben ik in totaal 3-4 weken verder”.

Dit baart mij grote zorgen. Zijn de lange wachttijden nu ook voor risicogroepen?

Uitsluitend voor riscicogroepen

De Gemeentelijke GezondheidsDienst (GGD) is een instantie die zich bezig houdt met de zorg voor de gezondheid van de bevolking. Bij deze taak hoort het opsporen en bestrijden van soa’s door middel van het aanbieden van gratis soa-testen.

Aanvankelijk kon iedereen zich gratis laten testen op een soa bij de GGD. Echter, sedert 2015 zijn de regels aangescherpt wegens bezuinigingen.

Alleen mensen die tot een risicogroep behoren, kunnen nu nog bij de GGD terecht. Denk hierbij aan mannen die seks hebben met mannen, sekswerkers en jongeren onder de 25 jaar.

Iedereen die buiten een risicogroep valt wordt doorverwezen naar de huisarts of een privé-kliniek.

Wachttijden lopen op

Desondanks deze maatregelen zijn er helaas ook voor de risicogroepen oplopende wachttijden bij de GGD.

Regioafhankelijk kan dit variëren van enkele weken tot zelfs meerdere maanden.

De lange wachttijd kan een reden zijn om af te zien van een gratis SOA-test bij de GGD. Simpelweg omdat je klachten hebt, gewaarschuwd bent of gewoon op korte termijn wil weten of je een soa hebt.

De alternatieven

Voor hen die niet zolang willen wachten zijn er alternatieven. Zo kun je niet alleen terecht bij je eigen huisarts, maar ook bij privé-klinieken zoals StadsKliniek, en instanties die zelftesten online aanbieden.

Voor alle opties zit er wel een prijskaartje aan. Het rondlopen met een soa brengt vervelende consequenties met zich mee. Daarnaast breng je niet alleen je eigen gezondheid in gevaar, maar ook die van jouw partner(s). Wacht daarom niet te lang met testen!

Dus wat nu?

Laat je altijd testen op een soa

Ondanks de lange wachttijden is het van belang dat je je laat testen op een soa. Laat je testen bij een aanbieder die bij je past en waar jij je prettig bij voelt.

Bij StadsKliniek geven we de mogelijkheid om op korte termijn gezien en behandeld te worden. Bovendien vallen de kosten bijna altijd lager uit dan bij de huisarts en zijn onze kosten volledig transparant. Je weet wat je krijgt.

Daarnaast hanteert StadsKliniek flexibele tijden en staan we garant voor een snelle uitslag. Blijkt uit de test dat je een soa hebt, dan kun je uiteraard net zo snel terecht voor een behandeling.

Maak daarom voor jezelf de afweging waar jij je laat testen: sluit jij achter aan de rij bij de GGD of kom je bij ons binnenlopen?

Bronnen:

https://www.nu.nl/utrecht/5116292/wachttijden-gratis-soa-testen-lang-in-utrecht.html
https://soapoli-online.nl/blog/mag-jij-niet-meer-een-gratis-soa-test-bij-de-ggd-doen#.WqkaZejOVdg
https://nos.nl/op3/artikel/2143511-soa-sjoemelaars-liegen-voor-gratis-test.html
https://www.rtlnieuws.nl/gezondheid/ggd-test-minder-mensen-op-soa-door-bezuinigingen

Waarom StadsKliniek?

  • Anoniem.
  • Geen wachttijd.
  • Uitslag volgende werkdag.
  • Ook in de avond en in het weekend.
  • Ook voor SOA behandelingen.
  • BIG-Geregistreerde artsen.
  • Test samen met je partner.

Heb je een vraag?

Neem dan contact op via telefoon, email of WhatsApp.

Wij zullen je dan direct verder helpen.